Tři muži při obchodech s fotovoltaickými panely podvedli stát o 175 milionů

15.12.2013 21:40

Trojice mužů z Česka a Slovenska podle jihočeské policie podvedla při obchodech s fotovoltaickými panely stát na daních o 175 milionů korun. Muži prý pobírali DPH na fiktivní nebo nepravdivé faktury a nyní jim hrozí až desetiletý trest vězení. Dva z této trojice už podle kriminalistů loni při obchodech s falešnými solárními panely získali podvodem 121 milionů korun.

Tři muži při obchodech s fotovoltaickými panely podvedli stát o 175 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

ČTK to řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Podle něj jde o nejzávažnější daňový únik za posledních 20 let, který jihočeští kriminalisté řešili. Pětačtyřicetiletý podnikatel ze Slovenska, o tři roky mladší muž z Brna a čtyřiačtyřicetiletý podnikatel z Prahy podali za společnost, která svou obchodní činnost vyvíjela v jižních Čecháh, v roce 2010 nepravdivé daňové přiznání.

"Uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur," řekl Matzner. Jeden z trojice je stíhaný na útěku. Podle policistů se pravděpodobně skrývá v zahraničí.

Dvaačtyřicetiletý muž z Brna a o dva roky starší podnikatel z Prahy už v minulosti způsobili při obchodech s fotovoltaickými panely škodu za 121 milionů korun. Podle policie tehdy nakupovali v cizině méně kvalitní solární panely a v Česku je pak vydávali za značkové a kvalitní výrobky. Poškodili tím minimálně 22 firem. Dvojice tehdy navíc zadlužila společnost, která s pohledávkami 180 milionů korun skončila v insolvenčním řízení.

reklama

autor: jno, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …