Tři obrovské šoky. Ilona Švihlíková přehledně vysvětlila, co se stalo s ekonomikou

24.03.2020 17:44

Ekonomka Ilona Švihlíková přirovnává epidemii koronaviru k válečnému stavu. „Je to trojí šok, negativní poptávkový, negativní nabídkový a finanční. Všechno dohromady, což je vzácná situace,“ tvrdí Švihlíková, která navíc upozorňuje, že problém je téměř celosvětový. Ekonomická řešení podle ní budou bolestivá a krize může změnit naše vnímání priorit. Podle ní situace může vést ke krachu současné formy Evropské unie a k velké deglobalizaci ekonomiky.

Tři obrovské šoky. Ilona Švihlíková přehledně vysvětlila, co se stalo s ekonomikou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Švihlíková v rozhovoru pro server Info.cz. navrhuje ekonomické nástroje na řešení krize, které podle ní musejí být výjimečné, tak jako je výjimečná situace. Vyřešit situaci podle ní musí vláda a centrální banky a určitě to nebude levná věc.

„První věc je, ano, bude to drahé, počítejme v řádech stovek miliard. Druhá věc je, že deficit a dluh je zcela bezpředmětný. Mysleme na to v terminologii války, tam se nikdo nezaobírá nějakou miliardou, jde o to, udržet chod státu a nedopustit to, co se stalo v Itálii. Za třetí, naštěstí nejsme v eurozóně, jsme měnový suverén, takže máme poměrně slušné možnosti manévrování,“ tvrdí Švihlíková.

Vláda podle ní musí v první řadě udržet kupní sílu. „U nás už vláda v tomto ohledu koná a chválím ji za to. Ale i jinde vidíme řadu podpůrných ekonomických opatření. Vláda může převzít část výplaty mezd, může dát živnostníkům speciální pomoc, některé země se uchýlí k nějaké variantě základního příjmu. Je možné odložit splátky hypoték, rozšířit systém sociální pomoci. Řada vyspělých zemí disponuje systémem garancí a bezúročných půjček firmám. Řada zemí už nyní plánuje vysoké veřejné výdaje, jakmile se situace zlepší,“ vypočítává ekonomka.

Klíčové je totiž podle ní nenechat ekonomiku výrazně spadnout. „Není to jojo. Když spadnete do sklepa, jste ve sklepě a můžete v něm být i několik let,“ upozorňuje a dodává, že z dlouhodobého hlediska koronavirus změní ekonomiku a vnímání našich priorit jako například důležitost všeobecné zdravotní péče garantované státem.

Švihlíková se domnívá, že pandemie také změní pojetí bezpečnostních rizik. „Budou se také urychlovat změny, které už probíhaly před koronavirem, především deglobalizace. Pro Českou republiku to znamená poučit se z této krize a činit opatření k posílení odolnosti ekonomiky, což je hlavně otázka soběstačnosti a lokální ekonomiky. Musíme si také definovat strategické sektory a infrastrukturu, kterou musí mít pod kontrolou stát a hlavní s tím související investiční priority,“ říká Švihlíková.

Naivní jsou podle ní představy, že se po skončení epidemie vrátíme do starých kolejí. „Evropská unie se vyprazdňuje, protože v krizích je v nejlepším případě k ničemu, nebo spíš škodí, takže očekávám, že formálně sice může dál existovat, ale země si budou stále více věcí dělat po svém. Krize eurozóny je za rohem. Itálie bude potřebovat na obnovu tak 700 miliard eur – což může získat jedině tím, že ECB bude kupovat italské dluhopisy. Tedy monetizovat dluh,“ mluví Švihlíková o možném konci EU v nynější podobě.

Na konec Švihlíková kritizuje některé ekonomy, kteří zlehčují pandemii koronaviru a vytvářejí mezigenerační konflikty. „Pak tu máme obavy našich ekonomů, kteří řeknou totéž, ale zaobalí to do obav z poklesu HDP a chtějí společnost rozpoltit na tom, že ‚kvůli pár starým lidem‘ jsme doma a ekonomika se zastaví. A jak k tomu přijdou ti, kteří ještě neumřeli? Je to cynický hnus, ale krize tohle vždycky vyplavuje,“ je z toho smutná Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …