Trikolóra avizovala tři. Byla nějaká dohoda včera. Zmatky ve sněmovně už od rána

18.12.2020 10:25

V 9 hodin ráno poslanci zahájili další kolo jednání o státním rozpočtu. Koalice ANO a ČSSD doufá, že najde k prosazení rozpočtu dost hlasů. Jenže ještě než se začalo pořádně jednat, musel šéf komunistů a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip řešit pořádný zmatek. Nebylo jasné, kdo z poslanců přišel do práce.

Trikolóra avizovala tři. Byla nějaká dohoda včera. Zmatky ve sněmovně už od rána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Poslanci se shodli na tom, že v koronavirových časech budou jednat pouze v polovičním počtu, aby omezili riziko šíření nemoci covid 19. To však také znamená, že se na počátku každého jednacího dne musí zjišťovat, kdo je na jednání přítomen a kdo ve Sněmovně chybí, ačkoli by ve Sněmovně měl být.

Poslanci proto absolvovali procedurální hlasování, které ukázalo, že ze 41 poslanců hnutí ANO, kteří měli být přítomni, hlasovalo pro procedurální návrh 41 zákonodárců, poslanců ODS se hlasování zúčastnilo všech 12 zákonodárců, kteří měli být přítomni, za Piráty hlasovalo 11 poslanců, za SPD 10 zákonodárců. Z Řad ČSSD hlasovalo 6 poslanců, ale přítomno mělo být 7, za komunisty také hlasovalo 7 poslanců, ale přítomno mělo být 8.

U KDU-ČSL Filip oznámil, že přítomno bylo 6 poslanců, ač jich mělo být jen 5, ale posléze se opravil, že hlasovali jen 4 poslanci.

A tím zmatky neskončily.

„TOP 09 zatím 2, ale budou 4,“ pokračoval ve výčtu Filip.

Za hnutí STAN měli podle předběžných dohod mezi kluby dorazit na jednání 3 poslanci a také dorazili a z pěti nezařazených poslanců hlasovali 2.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek si rýpl do zákonodárců za hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího.

„Teď jsme si v praxi ověřili to, o čem jsme se bavili na včerejším jednání rozšířeného politického grémia, kdy já jsem avizoval po nějaké komunikaci s Václavem Klausem mladším, kdy Trikolóra avizovala 3 poslance přítomné na hlasování, ... nicméně kolega Klaus a jeho dvě kolegyně tady nejsou,“ pravil Faltýnek.

„Už jsou,“ ozval se v tu chvíli do mikrofonu Vojtěch Filip. „Už přicházejí,“ dodal.

„Aha, už jsou, takže to kvórum se bude stále vyvíjet,“ reagoval Faltýnek. „Takže pokud máme jednu Trikolóru, tak nás bude hlasovat 39. Pokud přijde další Trikolóra, tak nás bude hlasovat 40 a pokud přijde ještě další Trikolóra, tak nás bude hlasovat 41,“ dodal Faltýnek.

Po vyjasnění počtů poslanců v sále odstartovalo další kolo debat o rozpočtu.

Komunisté zatím dávají opakovaně najevo, že pro rozpočet nezvednou ruku, dokud armáda nepřijde o 10 miliard korun. Šéf hnutí ANO a premiér tento požadavek dlouhodobě odmítal s odůvodněním, že armáda se velmi aktivně zapojila do řešení pandemické krize a teď se jí stát nemůže odvděčit tím, že vojákům sebere deset miliard.

Vláda se tím však ocitla v patové situaci a prozatím nedokázala prosadit schválení rozpočtu. V zákulisí probíhají horečná jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…