Třináct krajů uprchlíky zvláda, jen Praha ne! Hejtman v ČT dlouze tepal Hřiba

13.06.2022 21:56

Zavřít nejvytíženější asistenční centrum v Praze je nesystematické a nelogické, řekl v Interview ČT24 hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj, když to zvládá třináct krajů, měla by i Praha. Vyjádřil se také k turismu za sociální dávkou nebo migraci uprchlíků.

Třináct krajů uprchlíky zvláda, jen Praha ne! Hejtman v ČT dlouze tepal Hřiba
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Asistenční centrum v Praze se podle primátora Zdeňka Hřiba za dva dny zavře. „Je nesystematické, aby tam, kam přichází co nejvíce lidí, aby nebylo asistenční centrum,“ divil se politik a pokračoval, že není možné, aby byla zavíraná centra, která jsou nejvytíženější. „Vůbec tomu nerozumím tomu nátlaku,“ pokračoval s tím, že když to zvládají ostatní města, musí to zvládat i Praha. Připomněl, že se bavíme o zavírání asistenčního centra, což podle něj neznamená, že Praha by měla dále poskytovat i ubytování.

Debaty Prahy s kraji o kapacitě v ostatních regionech prý neprobíhají. „V třinácti krajích to funguje, v jednom ne,“ diví se hejtman a moderátorka mu připomíná, že to je z důvodu přeplněnosti. „To tvrdí pan Hřib,“ oponuje lidovecký politik na adresu pražského primátora a dodává, že také mají velká čísla. Ostatní kraje dokonce předcházejí Prahu v oblasti ubytování. „Nemyslím si, že to je tak velký problém,“ vyzdvihl a připustil, že byť v Praze bylo zaregistrováno více lidí, nelze říct, zda tito lidé tam stále žijí.

V rámci tlaku na přerozdělování běženců do krajů uvedl, že není možné mít data o migraci uprchlíků. „Nemůžeme po nich chtít, aby každý krok detailně nahlašovali,“ dodal k fluktuaci osob. „Není možné mít data do takového detailu,“ pokračoval s tím, že by to bylo celkem sci-fi si myslet, že tato data budeme mít na týdenní bázi. Připomněl také, že taková data nemají ani o českých občanech, tedy jestli žijí v místě trvalého pobytu, či kam chodí do školy. „Jsou to lidé, kteří prchají před válkou, nemůžeme po nich chtít, aby nahlašovali každý svůj pohyb,“ řekl k tomu. Připustil, že 20–30 procent na původní adrese nejsou a migrují.

Došlo pak k hodnocení situace v Brně. „Systém je nastaven dobře, asistenční centrum poskytne všechny prvotní kroky. To máme zvládnuté dobře, funguje to,“ odpověděl na dotaz, zda je spokojen s fungováním v Brně.

Vysvětlil dále, že mají ověřeno, že 98 procent lidí přijede jen za sociální dávkou. „Rozdíl je, jestli utíkám někam do bezpečí, nebo cestuji tam a zpátky, tam a zpátky kvůli sociální dávce. Zázemí by jim mohlo být nabídnuto určitě důstojnější, my jsme nabídli tu pomocnou ruku, ti lidé tady někde bydlet mohli, ale často se tam nešli ani podívat a odjeli pryč a s naším centrem nekomunikují a teď se vracejí,“ vysvětlil. „To, co mi vadí, je turismus za sociální dávkou, je to strašně často zneužíváno,“ řekl a jedním dechem pokračoval, že je důležité si uvědomit, že také přicházejí Ukrajinci, kteří tu pomoc opravdu potřebují. Problém by se proto neměl podle něj zobecňovat. V kontextu zneužívání dávek zdůraznil, že proběhly legislativní změny, které by turistice po sociální dávce měly zamezit, dodal k lex Ukrajina. Žadatelé o dávku budou muset dokládat, že tady opravdu žili.

Došlo také na téma stanového městečka pro uprchlíky u Ostrovačic, které poskytuje řešení na pár nocí. „Funguje to dobře. Ti lidé tady nejsou dva tři dny, ale déle. To mi nedělá radost, aby v tomto nouzovém řešení bydleli delší dobu, to mi nepřijde dobré,“ dodal s tím, že to chce řešit s ministrem vnitra, a přešlo se k tématu předvolebních průzkumů.

Připustil, že volby budou moci zamíchat kartami, neboť téma může být využíváno populistickými politiky v rámci předvolebního boje.

Podle posledního průzkumu by volby vyhrálo hnutí ANO o jeden procentní bod před koalicí SPOLU. „Pořád je tady vidět, že máme dvě hlavní síly,“ dodal s tím, že rozdíl jednoho procenta nepovažuje za výrazný a podstatný. Důležitý je spíše dlouhodobý horizont. „Pro mě je důležité, že se koalice SPOLU drží na takto dobrých a vysokých číslech,“ dodal s tím, že na populistickou kampaň se těžko reaguje. Na otázku, co to s ním dělá, když vidí u KDU-ČSL, že by samostatně měla tři procenta, odpověděl, že to už viděl mockrát. Důležité ale je, že jsou podle něj silnou, stabilní stranou, která je silná v komunálu. „Věřím, že v mnoha místech budeme velmi úspěšní,“ dodal s tím, že to nevidí až tak černě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…