Trojský kůň Hradu v ČSSD. Komentátor Leschtina má jasno

01.03.2019 12:40

„Do Lidového domu právě vtáhl vlivný a věrný trojský kůň Hradu,“ tak popisuje nedávný vstup ministra zemědělství Miroslava Tomana do ČSSD komentátor Českého rozhlasu Plus Jiří Leschtina, který důrazně varuje hned před několika věcmi.

Trojský kůň Hradu v ČSSD. Komentátor Leschtina má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Toman, ministr zemědělství

Že tomu tak je, to prý napoví i Tomanova politická a profesní dráha. Leschtina připomíná, že Tomana prezident Zeman v roce 2013 jmenoval do Rusnokovy vlády, která nikdy nezískala důvěru parlamentu. „Spojenectví bylo utuženo ještě téhož roku, když Toman kandidoval v mimořádných volbách do Poslanecké sněmovny v Ústeckém kraji jako lídr Strany práv občanů – Zemanovců,“ uvedl.

Slavnostním zpečetěním tohoto svazku pak prý bylo udělení prezidentské medaile Tomanově otci, komunistickému ministrovi ve Štrougalově vládě. A zakladateli rodinné firmy Tomanů. „Ta při první prezidentské kampani věnovala na podporu Miloše Zemana půl milionu korun,“ doplnil komentátor.

„Vstup tak blízkého Zemanova muže do ČSSD asi těžko povede k oživení liberálního křídla ve straně,“ míní a dodává, že spíš dojde k oživení zemanovské platformy Zachraňme ČSSD.

A poukazuje na další problém související se vstupem Tomana. „Stejně jako Babiš je i Toman vyšetřován Evropskou komisí kvůli podezření z dotačního střetu zájmů,“ připomněl a upřesnil, že když už byl Toman ministrem, doputovaly totiž do firmy Agrotrade jeho otce a bratra dva miliony korun z evropských dotací.

Stejně jako Babiš se Toman brání argumenty, že premiér ani ministr zemědělství nerozhodují o poskytnutí evropských dotací a nemohou na našich úřadech ovlivnit jejich přidělování. „Premiér i šéf agrárního rezortu mohou určit, zda dotace budou proudit k velkým firmám typu Babišova Agrofertu či rodinné firmy Tomanů nebo k malým a středním podnikům,“ podotkl Leschtina s tím, že v posledních letech evropské peníze v drtivé míře plynuly především k zemědělským velkopodnikatelům.

„Toman přichází do ČSSD jako vlivný politický emisar prezidenta, který celá léta systematicky kutá na zničení ČSSD. A také jako premiérův spojenec v jejich dotačním byznysu,“ je si jistý komentátor.

„Proč si tohoto kumpána mocenského tandemu Zeman – Babiš nechal Hamáček vnutit jako svého kandidáta do vlády a přihlíží jeho vstupu do strany, to nevysvětlil,“ napsal na závěr s tím, že stejně tak nevysvětlil, proč si ČSSD pozvala na sjezd svého ‚úhlavního hrobaře‘ – Miloše Zemana“. 

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…