Trump definitivně rozhodl: Spojené státy odstupují od jaderné dohody s Íránem

08.05.2018 21:20

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Trump už v minulosti dohodu několikrát kritizoval a je toho názoru, že nezabránila Teheránu dál usilovat o vyrobení jaderné zbraně, napsala ČTK.

Trump definitivně rozhodl: Spojené státy odstupují od jaderné dohody s Íránem
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Donald Trump považuje dohodu za „velké zklamání nejen pro něj, ale i pro všechny občany Spojených států“. Podle svých slov je přesvědčen o tom, že odstoupení učiní USA mnohem bezpečnějšími, uvedla ČTK.

„Za pár okamžiků podepíšu prezidentské memorandum, které obnoví americké jaderné sankce vůči íránskému režimu. A to ty nejvyšší možné ekonomické sankce,“ uvedl s tím, že nehodlá Írán ponechat jen tak bez dohledu.

„Je možné, že budeme čelit nějakým problémům tak dva až tři měsíce, ale překonáme je,“ prohlásil ještě před Trumpovým rozhodnutím o jaderné dohodě íránský prezident Hasan Rúhání na ropné konferenci v Teheránu s odkazem na případné odstoupení USA od dohody.

Írán dohodu uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi (USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko) a EU a zavázal se v ní pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Díky tomu se otevřel zahraničním firmám přístup na osmdesátimilionový íránský trh.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…