Trump vyrazil na svou velkou asijskou cestu. Plánuje toho opravdu hodně

05.11.2017 11:18

Agentura Reuters oznámila, že 45. prezident USA oznámil svou dvanáctidenní cestu po Asii. V neděli zavítal do Japonska. Z ostrovního císařství poslal další ostrý vzkaz komunistickému vůdci KLDR Kim Čong-unovi.

Trump vyrazil na svou velkou asijskou cestu. Plánuje toho opravdu hodně
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Donald Trump vyrazil do Asie, aby se pokusil stabilizovat tamější poněkud napjatou situaci. Severokorejský vůdce Kim Čong-un opakovaně hrozí použitím atomové bomby a donedávna prováděl jeden balistický nejaderný test za druhým. Japonsko a další asijské země to velmi zneklidňuje.

Trump hned v první den návštěvy Asie poslal Kim Čong-unovi jasný vzkaz. Z Japonska korejskému diktátorovi sdělil, že Spojené státy stojí za svými spojenci a budou bránit svobodu. Žádný diktátor nesmí pochybovat o intenzitě amerického odhodlání, prohlásil pán Bílého domu. Hrozbu, kterou severokorejský režim představuje jak pro USA, tak pro celý svět chce Trump konečně vyřešit.

Celý článek v angličtině naleznete zde

„Žádný diktátor, žádný režim, žádný národ by nikdy neměl podceňovat americké odhodlání,“ řekl doslova Trump, když se obracel k americkým a japonským vojákům na základně Yokota. „Nikdy se nevzdáme,“ doplnil ještě prezident. V obraně svobody Spojené státy nezakolísají. Jedním dechem však dodal, že obyčejné Severokorejce považuje za skvělé lidi a nic proti nim nemá.

Na řešení situace kolem KLDR chce Trump spolupracovat také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pán Bílého domu předpokládá, že se během cesty se svým ruským protějškem z Kremlu setká. „Myslím, že se očekává, že se setkáme. Chceme Putinovu pomoc při řešení problému se Severní Koreou,“ řekl Trump.

Než Trump zavítá do Číny, rád by se na řešení situace kolem KLDR dohodl s japonskými politiky a také s představiteli Jižní Koreje.

Vedle uklidnění svých spojenců Trump počítá s tím, že se mu povede posílit obchodní vztahy s touto částí světa. Předchozí vlády USA prý tuto oblast čtvrt století zanedbávaly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …