Trumpův stařec mluvil, lidé od Merkelové se mu smáli. Ale je to vážné: Unikly dokumenty o válce mezi USA a EU. Konec Západu?

06.07.2017 16:45

Německý týdeník Der Spiegel neboli Zrcadlo varuje, že nadcházející summit zemí G20 v Hamburku skončí fiaskem kvůli neshodám mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Nelze vyloučit ani obchodní válku mezi dvěma ekonomickými velmocemi.

Trumpův stařec mluvil, lidé od Merkelové se mu smáli. Ale je to vážné: Unikly dokumenty o válce mezi USA a EU. Konec Západu?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Americký ministr obchodu Wilbur Ross letos oslaví osmdesáté narozeniny a vzhledem ke svému vysokému věku bývá občas podceňován, ale Der Spiegel o Rossovi píše jako o muži, s nímž se i dnes musí počítat. Ross je totiž klíčovým členem administrativy prezidenta Spojených států a je to velký zastánce co největšího ekonomického vlivu Spojených států.

Skrze videokonferenci vzkazoval do Berlína obchodním partnerům a německé kancléřce Merkelové, že by Spojené státy měly dostat více prostoru na evropském trhu. Ross žádal po Evropanech, aby z USA nakupovali více surovin, a nebyli tak závislí jen na Rusku.

Jeho videoprojev měl původně trvat deset minut, ale když trval už půl hodiny a ministr stále nechtěl a nechtěl skončit, kdosi v Berlíně vypnul zvuk. Na jednu stranu to může vypadat jako událost hodná pousmání, jenže v tom může být i mnohem víc. Může jít o signál přicházející obchodní války mezi USA a EU.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Už teď je jasné, že prezident Trump a Angela Merkelová se neshodnou např. v pohledu na globální oteplování a na nutnost ochrany klimatu. Odlišně se Spojené státy a Německo stavějí např. k uprchlické krizi a opravdu velkou třecí plochu představuje mezinárodní obchod. Zatímco Německo patří mezi zastánce volného trhu a rozvoje globální ekonomiky, Trump a jeho administrativa upřednostňují spíše ochranářskou politiku a „právo silnějšího“, podle něhož si Spojené státy mají z obchodu utrhnout to, na co jim síly stačí. Německá kancléřka Merkelová ale Trumpovi nic nedá zadarmo. Zvlášť když ze setkání v Hamburku chtěla udělat něco jako svátek volného obchodu, z něhož těží všichni zúčastnění.

Administrativa Donalda Trumpa žádá po Německu, aby se na americkém trhu tak neprosazovalo a nechalo prostor také americkým firmám. Počet obchodních sporů kvůli tomu v poslední době stoupá. Nelze dokonce úplně vyloučit, že EU a USA proti sobě využijí nástroje z oblasti obchodních sankcí. Jablkem sváru se může stát např. dovoz oceli do USA. Trump kvůli dovozu oceli několikrát slovně útočil na Čínu a hrozil uvalením cel na ocel, jenže tato cla by poškodila i EU a především Německo, které také vyváží ocel do Spojených států ve velkém. Je možné, že Trump vyhlásí cla na dovoz oceli dokonce přímo v Hamburku, a to by byla rána pro volný obchod. Pokud by k tomu přece jen došlo, německá ministryně hospodářství Brigitte Zypries ze sociální demokracie dopředu varuje, že Německo a s tím celá EU přijmou odpovídající protiopatření.

Politici v Bruselu by mohli poslat stížnost ke Světové obchodní organizaci, ale to je jen první krok a řešení těchto sporů se zpravidla vleče celé roky. Může tedy dojít i na další opatření jako např. na uvalení cel na zemědělské plodiny dovážené ze Spojených států. Trump navíc může vycouvat z dohody o boji proti daňovým rájům a může odmítnout výraznější regulaci bankovního trhu.

Merkelová má dvě možnosti

EU naproti tomu může hledat nové obchodní partnery, třeba v Japonsku. Japonský premiér Šinzó Abe by mohl podepsat v Hamburku dohodu o volném obchodu mezi Japonskem a EU.

Podle týdeníku Der Spiegel má teď Merkelová v podstatě dvě možnosti. Buď se pokusí dospět k nějakému kompromisu, na který přistoupí také Trump. Riskuje však, že summit G20 skončí nějakou bezzubou deklarací a setkání světový lídrů možná nijak nepřispěje k řešení celosvětových problémů.

Merkelová se může však pokusit ještě o něco jiného, může Trumpa izolovat a uzavřít dohody bez účasti Spojených států. Tím ovšem riskuje, že ještě víc poškodí už tak dost pošramocené vztahy mezi Evropou a USA.

Je proto pravděpodobnější, že se vydá cestou kompromisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…