Turci zastavili útoky na IS. Bojí se střetu s Ruskem

27.11.2015 11:35

Turecko pozastavilo letecké útoky na Islámský stát v Sýrii, aby se vyhnulo dalším konfliktům s Ruskem. Napsal to dnes s odvoláním na diplomatické zdroje turecký list Hürriyet. Moskva prý po dohodě s Ankarou nebude operovat u syrsko-tureckých hranic. Turecká vláda na informaci nereagovala, mluvčí Kremlu ji ale popřel.

Turci zastavili útoky na IS. Bojí se střetu s Ruskem
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Oba státy se dostaly do prudkého sporu po úterním incidentu na turecko-syrské hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Vztahy obou zemí se ocitly na bodu mrazu.

Kremelský mluvčí informaci tureckého listu nepotvrdil

Podle listu Hürriyet se nyní oba státy dohodly, že budou ve vzájemných vztazích postupovat obezřetně, než se situace uklidní a přiblíží normálu. Turecko nebude „dočasně“ bombardovat pozice Islámského státu v Sýrii a Moskva na oplátku zastaví útoky na syrskou opozici operující u tureckých hranic.

Turecká vláda podle agentury AFP zatím informaci tureckého listu nijak nekomentovala. Kremelský mluvčí Dmitri Peskov dnes novinářům řekl, že ruské letectvo pokračuje v náletech „bez omezení“. Ruská armáda podle Peskova s tureckými partnery nejedná, veškeré kontakty po vojenské linii byly po úterním incidentu zastaveny.

Ve čtvrtek Moskva oznámila, že do dvou dnů by měla vláda vypracovat návrh protitureckých sankcí, jež se mají týkat obchodu, společných investičních projektů a fungování tureckých firem v Rusku. Poslední slovo bude mít v otázce sankcí prezident Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…