Turecko kvůli Gülenovi udeřilo na další zemi. A ta si to nedala líbit

30.07.2016 7:55

Turecko usiluje o to, aby se středoasijský Kyrgyzstán přestal přátelit s významným tureckým duchovním a spisovatelem Fethullahem Gülenem. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Turecko kvůli Gülenovi udeřilo na další zemi. A ta si to nedala líbit
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Ministr zahraničí Turecka Mevlüt Çavuşoglu upozornil tento týden Kyrgyzstán, že přátelit se zároveň s klerikem Fethullahem Gülenem i Ankarou není možné.

Jak prohlásil ministr Çavuşoglu, Gülen si vybral právě Kyrgyzstán jako základnu pro svou „teroristickou organizaci“. Jeho přívrženci už údajně obsadili vysoké vládní funkce a teď „plánují, jak udeřit“.

Kyrgyzské ministerstvo zahraničí odpovědělo ostrým tónem. „Odmítáme poslouchat ultimáta a vydírání,“ zdůraznilo. V prohlášení také uvedlo, že Kyrgyzstán je suverénní stát, který sám prověří, zda na jeho území někdo vyvíjí zakázanou činnost, či nikoliv.

Do mezinárodního vzdělávacího systému Sebat podporovaného Gülenem patří dnes v Kyrgyzstánu 16 lyceí, dvě mezinárodní školy a jedna univerzita. Celkem se v těchto zařízeních vzdělává přes 11 tisíc mladých Kyrgyzů.

Gülenovy školy jsou velmi populární nejen díky vysoké úrovni vzdělávání, ale i proto, že v nich na rozdíl od běžných kyrgyzských škol neexistuje korupce, získávání lepších výsledků za peníze a kupování titulů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…