Turecko poslalo ostrý vzkaz EU: Vaše hlasování pro nás nemá význam!

06.07.2017 20:00

Evropský parlament vyzval k pozastavení přístupových rozhovorů s Tureckem, pokud země půlměsíce znovu nezmění svůj kurz. Europoslanci považují za nepřijatelné a s demokratickými principy neslučitelné ústavní změny, které si nedávno Turci odhlasovali v referendu. Pokud budou tyto změny bezezbytku naplněny, přístupové rozhovory s Tureckem se zastaví.

Turecko poslalo ostrý vzkaz EU: Vaše hlasování pro nás nemá význam!
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Agentura Reuters přináší informaci o vzkazu, který vyslali poslanci Evropského parlamentu turecké Ankaře. Pokud Turci dotáhnou do konce politické změny, které si před nedávnem odhlasovali v referendu, přístupové rozhovory země půlměsíce a EU budou s definitivní platností pozastaveny.

Turecký prezident Erdogan do Bruselu opakovaně vzkázal, že změny politického systému v Turecku, které byly schváleny v celostátním referendu, jsou s ohledem na pokus o převrat z loňského léta naprosto nezbytné. Zdá se tedy, že reformu je odhodlán dotáhnout do konce.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Ustupovat ovšem nehodlají ani europoslanci, kterým se nelíbí, jak Erdoganova administrativa nakládá s kritiky režimu. Po zmíněném neúspěšném pokusu o převrat z loňského léta přišlo o práci velké množství akademiků, novinářů a nejeden voják se s nálepkou zrádce blesku rychle ocitl za mřížemi. Lidskoprávní organizace celý rok bijí na poplach a upozorňují, že je ohrožena nezávislost soudů.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Omer Celik o hlasování europarlamentu prohlásil, že ho považuje za neplatné, protože se neopírá o fakta a nepostihuje to, co se v Turecku opravdu děje. V podobném duchu se vyjádřilo také turecké ministerstvo zahraničí. „Toto rozhodnutí, které je založeno na falešných tvrzeních a obviněních, poškozuje pověst dotčené instituce,“ zareagovalo turecké zamini na hlasování evropských poslanců. „Toto rozhodnutí nemá pro nás žádný význam,“ zaznělo také z ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…