Turecko prý sestřelení ruského bombardéru chystalo dopředu. Moskva předkládá důkazy

28.11.2015 15:59

Ministerstvo obrany Ruské federace tvrdí, že má jasné důkazy, že útok na bombardér Su-24 byl dopředu plánovanou provokací.

Turecko prý sestřelení ruského bombardéru chystalo dopředu. Moskva předkládá důkazy
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Jak ruské ministerstvo obrany uvedlo, objektivní údaje ze sledování potvrzují, že na bombardér čekaly turecké stíhačky na obloze. Za účelem sestřelení ruského bombardéru vnikly do syrského vzdušného prostoru, kde se prý nacházely asi 40 sekund.

Při té příležitosti předložila ruská obrana časovou mapu a trasu Su-24M, který byl v úterý sestřelen na obloze nad Sýrií. Bombardér opustil základnu Hmeymim v 9 hodin a 42 minut moskevského času, přičemž letěli v daném kurzu na sever Sýrie. Na úkolu se podílel ještě jeden model Su-24. Podle vyjádření ruské strany turecké radary zaznamenaly a sledovaly ruské bombardéry během deseti minut a o dalších dvacet minut později už ruské letouny bombardovaly několik objektů IS nedaleko města Maaret En Nuuman a pak se vracely na základnu.

„Během útoku na cíl, který se nacházel ve vzdálenosti 5,5 km na jih od státní hranice Turecka, v 10 hodin 24 minut, provedla posádka podplukovníka Peškova bombardování.Posléze byla zasažena střelou vzduch-vzduch letadly F-16 tureckého letectva, které vzlétly z osmého letiště letecké základny Diyarbakir, které se nachází na území Turecka,“ sdělil velitel vzdušných sil Ruska Viktor Bondarev a dodal, že podle materiálů objektivní kontroly, letadlo turecké armády vletělo do syrského vzdušného prostoru na 40 sekund a vniklo do hloubky dvou kilometrů. „Ruský bombardér státní hranice Turecka neporušil. Vypuštění rakety potvrdil velitel posádky. Po stočení do levé zatáčky o 130 stupňů uviděl pochodeň po své levici a stopy bílého kouře, což oznámil svému nadřízenému letů,“ popsal, jak sestřelení bombardéru vnímá ruská strana.

Po vypuštění střely se turecký letoun rychle snažil dostat pryč z obrazovek radaru

Podle Bondareva viděl systém protivzdušné obrany tureckou stíhačku F-16, napadající na ruský bombardér. Prý letěla rychlostí 810 kilometrů za hodinu na kurzu 190 stupňů vůči ruskému Su-24. Ze vzdálenosti 5-7 kilometrů měl pak bitevník vypustit tepelně naváděnou raketu a náhle se snést vpravo dolů, se snahou dostat se pryč z obrazovek radaru.

„V tomto případě výsledky kontrolního radaru Sýrie potvrdily přítomnost dvou tureckých stíhaček F-16 ve vzduchu, hlídkujících v oblasti od 9 hodin a 11 minut až do 10 hodin 26 minut – tedy 1 hodinu 15 minut v nadmořské výšce 2400 metrů. Což vypovídá o tom, že se jednalo o předem plánovanou akci a připravenost bitevníků vyčkávat v záloze ve vzduchu nad územím Turecka,“ vysvětlil dále Bondarev s tím, že je třeba poznamenat, že mezi ukončením manévrování turecké stíhačky v oblasti hlídky a začátkem rychlého letu do určitého bodu uplynula 1 minuta a 40 sekund před nejbližším přiblížením k Su-24M u syrské-turecké hranice. „Křivka letu F-16 ukazuje, že byl naváděn pozemní řídící stanicí. Činnost  tureckého letadla po odpálení raket z území Sýrie, provedený obrat se ztrátou výšky pod spodní hranicí detekce protivzdušné obrany, jasně hovoří o tom, že šlo o zrádnou a předem plánovanou akci jeho posádky,“ zdůraznil.

Podle ruského ministerstva obrany pak pozemní střelci, kteří stříleli na piloty na padácích, a které měl na videozáznamu možnost spatřit celý svět, pracovali s údaji, které svědčí o přípravě předem zorganizované provokace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…