Tvrdý boj o nástupce Merkelové. Jedna její souputnice a dva rázní pravičáci si to prý rozdají „na krev“

07.12.2018 7:16

V roce 2000 se Angela Merkelová stala předsedkyní německé největší strany CDU. A dlouhých 18 let ji na postu šéfky nikdo neohrozil. Po sérii volebních porážek a nepříliš výrazných vítězství se však tato dáma rozhodla, že je čas odejít. Delegáti CDU si tak dnes v Hamburku zvolí nové vedení. Tisícovka delegátů sjezdu rozhodne, kdo dnes Merkelovou nahradí. Německá média tvrdí, že na sjezdu v Hamburku proběhne tvrdý boj.

Tvrdý boj o nástupce Merkelové. Jedna její souputnice a dva rázní pravičáci si to prý rozdají „na krev“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Server německého deníku Bild tvrdí, že dnes večer proběhne v podstatě nejdůležitější volba letošního roku. Rozhodne se, kdo nahradí Angelu Merkelovou. Tato dáma byla opakovaně označována za nejmocnější ženu světa a pokud zůstane kancléřkou do konce stávajícího volebního období, nepochybně ještě bude mít velký vliv.

Její éra však pomalu, ale jistě končí. Po dlouhých 18 letech Merkelová opustí post předsedkyně CDU. Na její post si na severu Německa brousí zuby tři uchazeči, byť nelze vyloučit, že se přímo na sjezdu objeví ještě čtvrtý či pátý uchazeč. V tuto chvíli proti sobě stojí generální tajemnice Annegret Krampová-Karrenbauerová, která by pravděpodobně pokračovala v politice Angely Merkelové, a dva pánové, kteří na Merkelové nenechají nit suchou – třiašedesátiletý Friedrich Merz a osmatřicetiletý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Oba pánové slibují posun CDU „zpátky doprava“, do pozic, které dnes do značné míry ovládla Alternativa pro Německo (AfD), případně liberálové z FDP.

Spahn podle deníku nemá velkou šanci na úspěch, ale mezi Merzem a Krampovou-Karrenbauerovou, pro kterou německá média běžně používají zkratku AKK, se odehraje tvrdý souboj. Až třetina delegátů totiž zatím není rozhodnuta, komu dá hlas. Oba rivalové budou pravděpodobně muset pronést emotivní projev, kterým nerozhodnuté delegáty strhnou na svou stranu. Nejviditelnější členové strany se delší dobu nechtěli k volbě vyjadřovat, ale někdejší ministr financí Wolfgang Schäuble se rozhodl jasně říci, koho podpoří. Postavil se za Merze.

A co čeká Merkelovou s novým šéfem či šéfkou CDU? Pokud vyhraje AKK, Merkelová pravděpodobně dovládne jako kancléřka v klidu do konce volebního období. Pokud zvítězí Merz, pravděpodobně bude na Merkelovou tlačit, aby post kancléřky opustila podstatně dříve. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…