Twitter vyráží do boje s fake news a nenávistí, ohlásil šéf firmy

17.08.2018 8:47

Změny na sociální sítí Twitter zvažuje její šéf Jack Dorsey. Chce zamezit tomu, aby umožňovala obtěžování, šířila nenávistný obsah, fake news a konspirační teorie. Dorsey uvedl, že proto přehodnocuje fungování klíčových prvků své platformy a Twitter by také mohl speciálním označením začít upozorňovat uživatele na automatizované účty, napsal server Novinky.cz.

Twitter vyráží do boje s fake news a nenávistí, ohlásil šéf firmy
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Twitter byl v poslední době velmi kritizován za to, že nezablokovala šiřitele konspiračních teorií Alexe Jonese, stejně jako to minulý týden učinili Apple, streamovací služba Spotify, Facebook a  také YouTube. Podle vyjádření Twitteru však Jones neporušil jeho pravidla. V úterý ale Jonesovi na sedm dní pozastavil činnost kvůli videu, ve kterém své příznivce vyzývá, aby si na kritiky připravili své „bojové pušky“.

Nyní proto Dorsey prohlásil, že jeho společnost přehodnocuje základní principy svého fungování, které se prý od vzniku Twitteru nezměnily. „Nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat, je podívat se na stimuly, které zabudováváme do našeho produktu. Vyjadřují náhled na to, co chceme, aby lidé dělali, a myslím si, že už nejsou správné,“ sdělil.

Twitter v uplynulých měsících učinil ve jménu zvýšení bezpečnosti a důvěry řadu změn, informoval deník Washington Post. „Společnost aktualizovala svá pravidla, aby zdůraznila, že obsah, který je ‚dehumanizující‘ nebo způsobuje ‚opravdovou újmu‘, nebude tolerován,“ napsal americký list s tím, že Dorsey uvedl, že řídící pracovníci stále na definici těchto pojmů pracují.

Původní zdroj ZDE 

Šéf Twitteru v rozhovoru uvedl více nástrojů, které jeho firma prozkoumává. Další z možností je doplňovat nepravdivé tweety o faktický kontext, což by prý mohlo lidem pomoci „dospět k vlastnímu úsudku“. Twitter by také v budoucnu mohl vyznačovat automatizované účty používané firmami k šíření nejrůznějších sdělení. Dále také Dorsey zmínil testování doplňků, které by uživatelům nabízely obsah s alternativními úhly pohledu, což je reakce na šíření dezinformací a fenomén názorových bublin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…