U Klause cítím měnový populismus, brání kroky ČNB viceguvernér

15.11.2013 20:05

Centrální banka minulý týden zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, i politiků včetně prezidenta Miloše Zemana a jeho předchůdce Václava Klause. Podle viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla se jedná o měnový populismus.

U Klause cítím měnový populismus, brání kroky ČNB viceguvernér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl, víceguvernér ČNB

Plán uměle oslabit českou měnu odhlasovalo celkem sedm lidí. Hlasování však nebylo zdaleka jednomyslné. Jestli skončilo opravdu těsně, se veřejnost nemá dovědět. ČNB chce totiž na veřejnost působit jednotně. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl míní, že takovýto postup, tedy výsledek oznámit až za šest let, je standard. „Šestiletý je mandát bankovní rady, proto ten odstup,“ řekl v České televizi Hampl. Podle něj musí být rozhodnutí nezpochybnitelné pro trhy. „Nesmí existovat pochyba,“ dodal.

Hampl tvrdí, že poprvé v dějinách české měnové politiky hrozí cenová nestabilita opačného typu. „Hrozí riziko zničujícího poklesu cen,“ řekl. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera devizové intervence nebudou mít dramatický vliv na růst cen potravin. Hampl zdůrazňuje, že cílem centrální banky je především inflaci vrátit k cíli. V opačném případě může Česku hrozit až japonský vývoj.

Co se týká politiků, cítí Hampl z jejich reakcí populismus. A to i u bývalého prezidenta Václava Klause. „Politici se na to dívají politickýma očima,“ řekl v ČT. „Náznaky měnového populismu cítím i u Klause,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…