U Rozvadova může vyrůst nové stanové městečko pro romské válečné uprchlíky

07.06.2022 6:30

Ministerstvo školství souhlasí s využitím pozemků v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku pro stavbu stanového městečka pro uprchlíky z Ukrajiny.

U Rozvadova může vyrůst nové stanové městečko pro romské válečné uprchlíky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu to řekl náměstek ředitele hasičů Petr Ošlejšek. Nyní podle něj bude následovat prohlídka místa. Stanové městečko by mohlo mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají městečka v pražských Malešicích a Troji. Ministerstvo školství uvedlo, že se stranami jedná o podrobnostech. Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl ČTK, že kraj potřebuje ještě informace, jaké typy stanů a dalšího vybavení od státu dostane. Až podle těchto informací podle Špotáka kraj zjistí, jestli stanové městečko může v Nových Domcích vytvořit.

„V současné době bylo dohodnuto, že Ministerstvo školství souhlasí s použitím těchto pozemků," řekl novinářům Ošlejšek. Kraj bude nyní podle něj jednat s Ministerstvem školství přímo na místě. Hasiči podle náměstka zjistí, jaké jsou na pozemku prostorové možnosti a možnosti připojení k elektřině a vodě. Do 20 hodin od požadavku Plzeňského kraje jsou schopni zahájit stavbu a po dalších 12 hodinách postavené stany předat k užívání.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v současnosti dojednává k uvedenému s dalšími zúčastněnými stranami podrobnosti," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Pro lokalitu Nové Domky potřebuje právě povolení Ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.

Náměstek ministra vnitra Radek Kaňa novinářům po dnešním jednání štábu řekl, že v nouzovém stavu kraj souhlas krizového štábu nepotřebuje, protože dané kompetence má hejtman. Těší ho, že se Plzeňský kraj myšlenky na vystavění stanového městečka ujal. Ze státních hmotných rezerv mají podle něj jít stany a veškeré vybavení. O dalších místech, kde by stanová městečka mohla vyrůst, dnes štáb nejednal, řekl Kaňa.

Hejtman Špoták ale ČTK řekl, že potřebuje písemné informace o vybavení, které má být ze státních rezerv poskytnuto. Kraj podle něj začne řešit stavbu stanového městečka až poté, co dá ústřední krizový štáb pokyn Správě státních hmotných rezerv (SSHR), že má kraji vyhovět. „My na to pak musíme udělat projekt. A potřebujeme tedy vědět, co nám dají a jestli to podle toho půjde postavit. Tedy jestli to (vybavení) do Nových Domků vůbec dostaneme. Jestli nakonec nebudeme muset řešit podstatně větší prostor, jako je třeba letiště v Líních (u Plzně)," uvedl Špoták.

Důvodem poslání žádosti krizovému štábu je podle Špotáka to, že ukrajinských Romů začíná přibývat a jejich lustrace, která trvala dříve 24 až 48 hodin, se prodloužila na 80 hodin. Do doby, než se prověří, zda nemají dvojí občanství, nemohou dostat vízum ani sociální dávku, nelze je zaregistrovat a kraj jim nemůže zajišťovat ubytování. Pro tuto skupinu proto kraj potřebuje vytvořit nouzové ubytování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…