U komunistů je veselo. Průzkum z nich udělal druhou nejsilnější stranu v zemi

18.04.2012 15:56

AKTUALIZOVÁNO Češi jsou rozčarování z vládních reforem i afér. Od pravice tak dávají ruce pryč. Raději než ODS by tak v případných volbách volili komunisty. Ti se z výzkumu radují. Komentovat eventualitu, že by volby dokonce i vyhráli, ale nechtějí. Prý zatím.

U komunistů je veselo. Průzkum z nich udělal druhou nejsilnější stranu v zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

 

Podle aktuálního výzkumu CVVM by volby do sněmovny s více než třetinou hlasů vyhrála ČSSD. Šokující je ale další informace, která z výzkumu vyplývá. Jako druhá by totiž skončila KSČM, která získala pětinu hlasů a poprvé od roku 2010 předstihla ODS. Čtvrtá by pak byla TOP 09.

Sociální demokraty by v dubnu volilo 37 procent lidí, komunisty 20 procent a ODS 17.5. TOPka by dostala 13,5 procent hlasů. Ve volbách by uspěla také KDU-ČSL, naopak Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly.

Češi jsou znechuceni. A takhle to dopadlo

Podle politologa Jana Bureše jsou výsledky výzkumu odrazem obav lidí z důsledku vládních škrtů. "Až v druhé řadě jde o znechucení veřejnosti ze skandálů stran vládní koalice. O tom svědčí pokles podpory pro ODS a citelný pokles podpory TOP 09," řekl ParlamentnímListům.cz odborník.

Politolog Josef Mlejnek soudí, že jde o "rozčarování z politiky". Jan Herzmann z agentury Factum Invenio odmítl výzkum konkurence komentovat. Analýzy jeho agentury prý ukazují něco jiného.

ODS je v křeči. Konečně na to doplatila

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik má z výzkumu radost. "Ta čísla jsou odrazem působení vlád Petra Nečase i Mirka Topolánka. Může to být ale i výkyv po vládní krizi, zatím bych tyto výsledky nepřeceňoval," řekl redakci Kováčik. "Křeč ODS už trvá dlouho, až po několika aférách se jí konečně snížily preference," dodal na adresu největší vládní strany.

Možnost, že v případě potenciálního skandálu, který by zasáhl ČSSD, by se komunisté mohli stát třeba i vítězi voleb, zatím Kováčik příliš komentovat nechtěl. "Jeden skandál stranu nepoloží. Je to předčasné," řekl.

Komunistický poslanec Stanislav  Grospič má podobný názor. Výsledky výzkumu podle něho odráží nesouhlas občanů s reformami současné středopravicové vlády a chováním členů vládních stran. "Pro KSČM to znamená i to, že lidé vnímají politiku naší strany," řekl redakci.

ODS: Virtuální debata. O ničem

To Boris Šťastný z ODS výzkumu příliš velký důraz nepřikládá. "Nikdy nevěřím žádným průzkumům, kromě těch, které si sám nenafixluji," uvedl s nadsázkou pro redakci. "Je to virtuální debata o ničem. Vedl jsem  několik kampaní ODS, ale nikdy žádný průzkum nám, ani jiným stranám nevyšel. Ty agentury jen vyberou velké peníze a mají zadání, podle kterého to pak vyjde, nebo nemají zadání, a tak si to nějak vykouzlí," shodil výsledky pro ODS  nelichotivého výzkumu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…