U nás se vládne ode zdi ke zdi, proto ten marasmus, vysvětluje politolog Pehe

07.09.2013 22:30

Politolog a spisovatel Jiří Pehe vidí příčinu stále většího marasmu, do kterého se podle něj dostala česká politika v posledních letech, také v tom, že jí chybí ukotvení v politickém středu. Ten prý nedokázala po KDU-ČSL za éry Josefa Luxe sehrát žádná jiná strana.

U nás se vládne ode zdi ke zdi, proto ten marasmus, vysvětluje politolog Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

K oslabení politického středu, který představovala KDU-ČSL za Josefa Luxe, podle politologa přispěla nejprve opoziční smlouva, s jejíž pomocí se dvě nejsilnější strany pokusily vyšachovat z politiky strany menší. Poté, co Vladimír Špidla (ČSSD) vytvořil koalici přes politický střed, ačkoli mohl vládnout jen s podporou komunistů, zhrzení občanští demokraté vyhlásili nesmyslnou politiku "nulové tolerance", připomíná Pehe v komentáři pro deník Právo.

Česká politika se prý kvůli tomu začala neúnosně polarizovat. Lidovci už nenavázali na svou luxovskou minulost a posunuli se k pravicovým postojům. Stejně tak nedokázala roli středové kotvy sehrát ani Strana zelených, ani Věci veřejné v Nečasově vládě. To je podle politologa chyba.

Vláda ode zdi ke zdi

Obě pravicové vlády prý praktikovaly nekompromisní politiku "nulové tolerance". Vlády přijímaly zásadní reformy a zákony nejen bez diskuse s opozicí, ale i bez umírňujícího vlivu politicky srozumitelné středové strany ve svých řadách. Postkomunistické země ale politický střed potřebují, píše Pehe.

Jak prý ukazuje případ Maďarska nebo Slovenska, jakmile dosáhne pravice či levice příliš jasné většiny, kdy se nemusí ohlížet ani na opozici ani na středového partnera, politici často nevědí, co si s takovou mocí počít.

Podstatou demokracie by ale měla být diskuse, jak tvrdil už Masaryk. U nás se ale podle politologa vládne ode zdi ke zdi. Vláda levice, kterou by si podle Peheho přáli přispěvatelé mnoha diskusních fór, může být v pořádku, pokud ji bude kotvit nějaký politický střed. "Pokud bude jen praktikovat svoji vlastní 'nulovou toleranci' tvrzenou z Hradu, ochraňuj nás pánbůh," uzavírá Jiří Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…