U uložení Havlových ostatků do hrobky bude jen jeho rodina

29.12.2011 20:00

Zatím stále není známo datum, kdy budou uloženy ostatky Václava Havla na pražském hřbitově na Vinohradech. Tajemnice jeho kanceláře ale prozradila, že uložení proběhne v nejužším rodinném kruhu.

U uložení Havlových ostatků do hrobky bude jen jeho rodina
Foto: Martin Kovář
Popisek: Dáša Havlová s dcerou Ninou na mši

Ostatky zemřelého exprezidenta Václava Havla budou uloženy do hrobky na pražských Vinohradských hřbitovech v nejužším rodinném kruhu. Termín ale zatím nebyl zveřejněn. Podle spekulací to však pravděpodobně nebude do konce letošního roku ani v prvních dnech lednových.

Ještě když byl Havel živý, počítal otevřeně s tím, že bude pohřben do hrobky na Vinohradech vedle své bývalé ženy Olgy. Proto těsně po její smrti požádal architekta Zdeňka Hölzela a sochaře Olbrama Zoubka, aby hrobku přestavěli.

V knize Prosím stručně to Havel zdůvodnil tím, že bylo třeba uspořádat náhrobní desku tak, aby na ní bylo pro rodinu místo. "Nejenže by už nebylo kam napsat Olgu, ale nevešel bych se tam už ani já, ani nikdo další z naší rodiny," uvedl Havel v knize.

Havel tehdy také naznačil, jak by si svůj náhrobek představoval. "Žádný zvláštní nápis nechci, ba ani žádný titul či povolání. Jako u ostatních pouze jméno a datum narození a smrti," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…