USA chystají „arabské NATO“. To nedopadne dobře, varuje Hynek Kmoníček

11.08.2018 8:01

„Americká administrativa přišla s myšlenkou vytvořit ‚arabské NATO‘, které by slučovalo sunnitské země okolo Saúdské Arábie proti Íránu. Už jednou k podobnému pokusu došlo, a dopadlo to bídně,“ popisuje ve svém komentáři pro MF Dnes Hynek Kmoníček.

USA chystají „arabské NATO“. To nedopadne dobře, varuje Hynek Kmoníček
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Jak Kmoníček ve svém komentáři uvádí, funkční vojenská aliance musí mít jasně definovaného nepřítele. A to nejlépe takového, který má myšlenkový systém přesně opačný než ten, který takové sdružení vyznává.

„Severoatlantická aliance v období studené války představovala dokonalý příklad. Bojovala proti myšlenkovému světu komunismu a ten ji správně vnímal jako ideového, nikoliv jen vojenského nepřítele,“ zmínil Kmoníček s tím, že po konci studené války a zániku myšlenkového světa komunismu prochází i NATO obdobím, kdy není schopno na dlouhodobé bázi definovat, kdo je jen protivník a kdo nepřítel.

Následně si pak všímá nápadu americké administrativy ohledně nové aliance MESA (česky BSA), která by měla sdružovat osm arabských států, z toho šest z oblasti Zálivu a k nim Egypt a Jordánsko. Tato Aliance by měla být hrází proti íránské agresi, terorismu a extremismu. 

„V realitě by tedy měla být vojenským sdružením sunnitů proti íránským šíitům s tím, že by útok na každého jednoho z nich byl považován za útok na všechny tak, jak říká v NATO článek 5,“ poznamenal Kmoníček.

„Jakkoliv je to na povrchu myšlenka odvážná a chvályhodná a v některých částech by neformálně mohla fungovat, v realitě představuje idea arabské vojenské aliance BSA proti Íránu s účastí USA věc stejně praktickou jako učit ptačí vejce létat. To je také myšlenka odvážná, potenciálně užitečná a současně neprakticky idiotská,“ dodal Kmoníček.

A poznamenal, že chceme-li učit vejce létat, je praktické podívat se do historie, zda se o to již někdo nepokusil. „Když se v roce 2014 na vrcholu vzestupu tzv. Islámského státu ohrožené arabské státy pokusily vytvořit něco podobného BSA, byl výsledek pod psa,“ dodal dále Kmoníček.

„Až se tedy v půlce října sejdou arabští sunnitští vůdci ve Washingtonu s prezidentem Donaldem Trumpem, aby projednali další koordinovaný postup vůči Íránu, jasná je jenom jediná věc. Nebudou mít nedostatek finančních prostředků. Budou mít ale nedostatek všeho ostatního,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…