USA pošlou Ukrajině raketomety, Rusko se zlobí. Papež napomenul Moskvu

01.06.2022 13:04

Papež František se znovu slovně vložil do ruské války na Ukrajině. Do Kremlu poslal jasný vzkaz. Z americké strany se vládě v Kyjevě dostalo ujištění, že Ukrajinci dostanou tolik potřebné raketové systémy. V Rusku se kvůli tomu na Washington zlobí. Další zbraně pošle na Ukrajinu také Německo. Kancléř Olaf Scholz nastínil, co už na Ukrajinu doputovalo.

USA pošlou Ukrajině raketomety, Rusko se zlobí. Papež napomenul Moskvu
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Vysoký úředník Bidenovy administrativy podle serveru arabské televize Al-Džazíra řekl, že USA pošlou Ukrajině vysokomobilní dělostřelecký raketový systém M142 (HIMARS) a ujistil všechny, že Kyjev nepoužije rakety k zasahování cílů hluboko na ruském území.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Ruská strana na toto oznámení reagovala prohlášením, že krok Washingtonu zhorší bezpečnostní situaci a zvyšuje se riziko přímé konfrontace obou mocností. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl státní agentuře RIA Novosti, že Moskva vnímá americkou vojenskou pomoc Ukrajině „extrémně negativně“.

Vedle toho prý Německo hodlá poslat na Ukrajinu protiletecké obranné systémy a radary. Německý kancléř Olaf Scholz to přislíbil na jednání dolní komory německého parlamentu. Konkrétně zaznělo, že vláda se rozhodla poskytnout Ukrajině rakety IRIS-T vyvinuté Německem společně s dalšími státy NATO. Řekl, že Německo také dodá Ukrajině radarové systémy, které pomohou lokalizovat nepřátelské dělostřelectvo.

Prozradil také, že Německo už poslalo na Ukrajinu víc než 15 milionů nábojů, 100 000 ručních granátů a více než 5 000 protitankových min.

Do ruské invaze na Ukrajině slovně opět vstoupil i papež František. Vyzval Rusko, aby upustilo od blokování ukrajinských přístavů a neohrožovalo svět hrozící rozsáhlou potravinovou krizí. Doslova uvedl, že potraviny nelze použít jako „válečnou zbraň“. Výzvu pronesl na Svatopetrském náměstí.

Z Číny mezitím zaznělo, že letadla, které Ruská federace zabavila západním společnostem po tom, co Vladimir Putin nařídil rozpoutat válku na Ukrajině, nemají v čínském vzdušném prostoru co pohledávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…