USA prý plánují zopakovat invazi do Iráku. Znalec Washingtonu varuje

14.12.2015 15:39

Anglický profesor mírových studií Paul Rogers se na webu openDemocracy zamyslel nad situací na Blízkém východě. Ta totiž až nápadně připomíná události, jež vedly k invazi USA do Iráku v roce 2003. Spojené státy podle něj mají v plánu současný konflikt obdobně vyhrotit a využít jej k rozšíření sféry svého vlivu.

USA prý plánují zopakovat invazi do Iráku. Znalec Washingtonu varuje
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Najednou, aniž si toho kdokoliv všiml, se válka proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku  rychle vyvinula a rozrostla,“ píše Rogers a zmiňuje rostoucí přítomnost Ruska v místě konfliktu, rozšíření ISIS do Libye či nedávné útoky, ke kterým došlo v Paříži a v Kalifornii. Události, které dávají vzpomenout na rok 2003 a invazi USA do Iráku.

Jejím cílem bylo podle Rogerse ustanovit USA jako regionálního hráče a rozšířit tak sféru vlivu, k čemuž měly dopomoct čtyři původně plánované americké vojenské základny.

Nedávno se však americká vláda rozhodla k vyslání speciálních jednotek, které v malých počtech budou vyhledávat a získávat informace, ale i brát do zajetí teroristické vůdce. „Teoreticky tímto způsobem lze získat více a lepších informací,“ píše Rogers. Přirovnává to však k postupu jednotky Task Force 145, která působila ve „stínové válce“ v Iráku a jejíž činnost je přímo zodpovědná za vznik Islámského státu.

USA zároveň potvrdily, že poskytnou leteckou a zřejmě i pozemní podporu Iráku v jeho snahách o dobytí města Ramádí. To je pod kontrolou teroristů z Islámského státu, kterých je údajně ve městě zhruba 1000. Irácké jednotky o síle přibližně 10 tisíc mužů se totiž snaží toto město neúspěšně dobýt již od srpna. „To je jen další z mnoha ukázek, že ISIS je mnohem odolnější, než se předpokládalo.“

Celý text zde

Navíc se hnutí dostalo už i za hranice Sýrie a Iráku, což je pro USA jasným znamením, že je třeba rozšířit počet svých vojenských základen, aby mohly úspěšně bojovat proti stále početnější teroristické skupině. „Nálety údajně zabily od srpna 2014 již 20 000 přívrženců Islámského státu, ten mezitím však získal 30 000 dalších stoupenců z mnoha zemí.“

Rogers následně uvažuje nad možnými kroky Washingtonu. Za prvé by mohl ze čtyř již existujících základen učinit opravdu velká střediska a udělat z nich tak centra své moci v Africe a na Blízkém východě. Rozšíří také pole působnosti do zemí jako Etiopie, Kamerun či Niger.

„Protože nelze předpovídat budoucnost, tyto regionální uzle – od Moronu ve Španělsku po Džalálábád v Afghánistánu – poskytnou předsunutou sílu, která bude moci reagovat na množství krizí, teroristů a podobně. To umožní jednostrannou krizovou odpověď, protiteroristické operace či útoky na vysoce hodnotné cíle,“ cituje Rogers amerického ministra obrany Ashtona Cartera. V jeho proslovu se soustředil zejména na slovo „jednostrannou“. To podle něj jasně naznačuje, že USA se cítí ohroženy ve své pozici globální síly.

Na závěr zmiňuje rozhodnutí Velké Británie také rozšířit svoje působení v Sýrii. Rogers tvrdí, že možná nakonec dají všichni za pravdu Jeremy Corbynovi, který tvrdí, že čím více se snažíme zasáhnout, tím více hrozeb proti sobě stavíme a že by válka mohla trvat mnohem déle, než s čím všichni počítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…