Účtuje se: Mikuláš Minář má smůlu. Babiši, pozor! A slova těm, co krachli

03.10.2020 18:17

Počet sečtených hlasů se ve většině obvodů blíží 90 a více procentům a výsledky už většina považuje za hotové, takže se komentátoři uchylují k odvážnějším tvrzením. A postupně se vyhlašují vítězové a poražení. Mezi vítěze nejeden komentátor řadí Piráty. Naopak o hnutí ANO mnozí prohlašují, že utrpělo debakl. Ale s tím se pojí i další prohlášení. Tyto volby prý prokázaly, že pro projekt Mikuláše Mináře není v české politice místo.

Účtuje se: Mikuláš Minář má smůlu. Babiši, pozor! A slova těm, co krachli
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Volební lístky do krajských voleb v Ústeckém kraji

Marketér Jakub Horák si krajské volby pochvaluje. „Výsledky voleb v krajích jsou fajn. Kdyby podobně dopadly sněmovní volby, byl by to konec vlády Andreje a začátek středopravé koalice. Jsme na dobré cestě,“ tvrdí strůjce volebního úspěchu Pirátů v parlamentních volbách.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Dalším diagnostikem krajských voleb byl bývalý poslanec Věcí veřejných a sociální demokracie Stanislav Huml.

„Prognóza,  že účast stran na vládě s ANO bude pro ČSSD a KSČM vražedná, se potvrdila. Vstup do vlády se vyplácí jen pár funkcionářům za cenu destrukce celých stran. Tady a teď máte výsledek,“ pravil Stanislav Huml s tím, že parlamentní volby podle něho nebudou jiné.

„Výsledky voleb jsou složité k hodnocení, ale jedno je už jasné. ČSSD a KSČM pomalu končí. Pápá,“ radoval se proevropský aktivista Tomasz Peszyński. Jako poražené ještě označil Jaroslavu Pokornou Jermanovou ve Středočeském kraji a hnutí Trikolóra.

Volby dále okomentoval investor a člen TOP 09 Radovan Vávra, který shledal: „Aniž bych to myslel jakkoli osobně, je zřejmé, že projekt pana Mináře dnes skončil.“

„Koukám na krajské výsledky, a co mi chtějí ukázat? Že při troše politické vůle půjde o debakl ANO nehledě na to, že formálně je většinou první. Prostě ukázaná platí,“ myslí si komentátor Práva Alexandr Mitrofanov.

„Řekl bych, že Vojtěch Filip jasně a nekompromisně pohřbil KSČM do náruče ANO,“ míní šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

S odhadem parlamentních voleb se ozval i redaktor Jan Martínek z Práva: „Příští podzim se zřejmě bude rozhodovat mezi ANO a Piráty a do toho bude dělat stafáž několik menších stran do deseti procent. Což mimo jiné znamená, že ANO se bude muset z hardcore levé strany opět přesunout trochu doprava.“

Svůj k ODS nepříliš přátelský pohled nabídla také Barbora Koukalová z Expres.cz. „Víte, proč jsou Piráti druzí? Protože máme v Praze sice Jarina Hřiba, ale Piráti ve Sněmovně dělají na rozdíl od jisté jiné strany, nebudu jmenovat, svou opoziční práci pořádně a nemají program jen něco a Babiš. Ta jistá jiná strana, doufám, že zaleze pod stůl se stydět a mačkat tam plyšovou žížalu z Tchaj-wanu.“

I přes prohlášení, jak ANO volby prohrálo, jeho výsledky jsou zvláště na Moravě velmi dobré, i v jiných krajích se většinou pohybují okolo 20 %. Nejlépe si hnutí vedlo v Moravskoslezském kraji, kde získalo 30,26 %. Zatím nejhorší výsledek má ANO v Libereckém kraji, kde získalo pouze necelých 18 %.

Hůře jsou na tom však koaliční partneři ANO. V pěti krajích se sociální demokracie vůbec neprobojovala do zastupitelstva. Ani jinde nejsou její výsledky valné. A komunisté nebudou přítomni v devíti krajích. Hnutí Trikolóra také úspěch neslaví. Zastoupení má jen ve Zlínském kraji. Naopak slavit mohou Piráti, kteří mají velice konzistentní výsledek, pohybují se v průměru okolo třetí příčky ve všech krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…