Úder USA na Česko, chtějí nás trestat. Matěj Stropnický navrhuje postup

03.06.2020 9:15 | Zprávy

Vláda Andreje Babiše na podzim minulého roku oznámila, že hodlá v Česku zavést digitální daň vůči internetovým gigantům. Tuto daň již několik států zavedlo a další země o jejím zavedení uvažují. Američané tuto daň považují za diskriminační, protože zasáhne především americké firmy, a hrozí odvetou. Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický kvůli tomu udeřil na Washington.

Úder USA na Česko, chtějí nás trestat. Matěj Stropnický navrhuje postup
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Kabinet Andreje Babiše hodlá zavést digitální daň. Americký velvyslanec v České republice Stephen King v únoru tohoto roku české zákonodárce oficiálně varoval, že zavedení digitální daně může vyvolat ostrou reakci.

Záměry evropských zemí zavést tuto daň začal podle informací Lidových novin prověřovat úřad amerického obchodního zmocněnce (US Trade Representative), jenž je podřízen přímo kanceláři Donalda Trumpa. O zahájení vyšetřování bylo z americké strany informováno Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Americký tlak na Česko vyvstal i navzdory tomu, že záměr vlády zatím neprojednala Poslanecká sněmovna. Mohlo by tedy ještě dlouho trvat, než bude v naší zemi tato daň platit. Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová původně počítala s tím, že daň ve výši 7 procent přinese do státní kasy několik miliard. Platily by je firmy jako  Facebook, Google, Amazon a jiní internetoví giganti. Teď je Schillerová ochotná daň snížit na 5 procent.

Evropské země argumentují, že americké formy díky reklamám vydělávají peníze v Evropě, ale daní je doma v Americe. Digitální daň to má změnit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…