Udivený předseda Ústavního soudu Rychetský. Zeman se podle něj vzdal svého klacku na poslance

06.11.2017 19:31

Moderátorka Interview ČT24 Světlana Witowská v křesle pro hosta přivítala předsedu Ústavního soudu ČR Pavla Rychetského. Zeptala se ho na nápad prezidenta Miloše Zemana, že by vláda Andreje Babiše (ANO) mohla v Česku vládnout celé čtyři roky. A Rychetský spustil...

Udivený předseda Ústavního soudu Rychetský. Zeman se podle něj vzdal svého klacku na poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Hned na úvod varoval, že může vynášet jen svá osobní stanoviska. „Já musím zdůraznit, že to, co zde budu říkat, nelze považovat za oficiální stanovisko Ústavního sodu ČR,“ upozornil Rychetský.

Zatím se toho moc neděje a Česko prý obchází zbytečná hysterie z toho, že se politické strany prozatím na ničem nedohodly. V tuto chvíli bude důležité ustavit novou sněmovnu, ve které stará vláda složí demisi, prezident tuto demisi bude muset přijmout. „A pak teprve se bude muset odstartovat ten proces k sestavení nové vlády,“ uvedl Rychetský. Až vláda vznikne, prezident ji jmenuje. To podle Rychetského opět udělat musí. A pak teprve bude mít nová vláda 30 dnů na to, aby požádala o důvěru.

„V tuto chvíli nemám žádné obavy. Ústava samozřejmě pamatuje na to, že ani ta nová vláda nezíská důvěru. V takovém případě bude muset vláda podat demisi, pan prezident ji bude muset přijmout a začnou nová jednání,“ pokračoval v popisu možného budoucího vývoje Rychetský.

Pokud přece jen dojde na třetí pokus sestavování vlády, tak by si nový předseda sněmovny měl uvědomit jednu zásadní věc. Ať už jím bude kdokoliv. V tuto chvíli se uvažuje o Radku Vondráčkovi (ANO) .

„Nepředpokládám, že by byl předseda sněmovny tak negramotný, aby nepochopil, že se ta povinnost přenáší z prezidenta na něj, aby mohl třeba předjednat důvěru pro svého nominanta. Proto je to právě předseda sněmovny v tom třetím pokusu, protože on má tu možnost, kterou prezident nemá. On se pohybuje ve sněmovně a může s poslanci jednat,“ zdůraznil Rychetský.

„To, že ústava říká, že bude-li třetí pokus neúspěšný, prezident může rozpustit sněmovnu, tak to je třeba pochopit jako hrozbu: poslanci, domluvte se, protože když se nedomluvíte, tak vám hrozí, že přijdete o mandát, který jste získali, a budou vypsány předčasné volby. A já teď trochu překročím mantinely své funkce, které cítím, a vyslovím podiv nad tím, že prezident dopředu vzkazuje poslancům, že svou sankci nevyužije. On poslancům říká: nebojte se, já vás tam nechám ty čtyři roky,“ kroutil hlavou nad Zemanovými slovy z minulého týdne Rychetský.

„Trochu si pan prezident vyrazil zbraně z ruky, když dopředu oznámil, že nerozpustí sněmovnu. Tato hrozba má působit jako určitý tmel na Poslaneckou sněmovnu, a když tento tmel odstraníte, teoreticky hrozí, že všechny ty tři pokusy budou neúspěšné,“ dodal ještě host.  

Sluší se dodat, že dnes prezident Miloš Zeman vyjádření z minulého týdne mírnil a prozradil, že nenechá čtyři roky vládnout kabinet bez důvěry. Když to říkal minulý týden v rozhovoru s Jaromírem Soukupem v TV Barrandov, prý šlo z jeho strany jen o nadsázku.

Rychetský se vyjádřil také k nápadu Miroslava Kalouska (TOP 09) zablokovat sněmovnu. „To je řešení, na které nemohla ústava reagovat, protože je to absurdní,“ prohlásil Rychetský.

Nakonec došlo na otázku přijetí obecného zákona o referendu. „Jestli se tím myslí zrušit zastupitelskou demokracii, zrušit parlamenty a zrušit vlády a všechny otázky řešit v referendech, tak to bych nenazval ani utopií. To je prostě nemožné v naší společnosti,“ varoval předseda Ústavního soudu ČR.  

Rychetský dále upozornil, že ve všech zemích, kde je zákon o obecném referendu přijat, platí, že položenou otázku dopředu posoudí ústavní soud a zhodnotí, jestli příslušná otázka nejde proti ústavnímu pořádku země. A pokud jde, referendum se neuskuteční.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…