Udženija u Soukupa: Ozval se muž, který se nechal mlátit. A slavil s mocnými

28.02.2019 7:27

Alexandra Udženija se pokusila vysvětlit svou účast na oslavě narozenin generálního ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, ale moc si nepomohla. Nit suchou na ní nenechal marketingový expert Martin Jaroš a žerty si z ní tropil i bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který si sám užil víc než dost mediální pozornosti, např. kvůli tomu, že se nechal bičovat na Ukrajině „v hambinci“.

Udženija u Soukupa: Ozval se muž, který se nechal mlátit. A slavil s mocnými
Foto: Repro Facebook
Popisek: Alexandra Udženija na oslavě generálního ředitele TV Barrandov

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija minulý týden navštívila oslavu narozenin generálního ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa a od té doby je pod palbou kritiky. Řada lidí si klade otázku, proč členka vedení ODS chodí na Soukupem pořádané akce, když předseda strany Petr Fiala odmítá chodit do Soukupových pořadů.

Udženija se svou účast pokusila vysvětlit v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz. Kdyby se po té vlně kritiky měla rozhodovat znovu, na oslavu by prý stejně šla. „Na oslavu bych šla, protože pana Soukupa znám dlouho a považuju za slušné a lidské popřát někomu k narozeninám, kor, když jsou to významné kulatiny,“ poznamenala politička.   

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

Jenže to nebylo všechno.

„To, co mě mrzí na tom nejvíce, je, že moji nadsázku, můj nadhled, moje některé odpovědi, protože já jako člověk, který používá nadsázku, jako člověk někdy ironický a někdy satirický, který si ze sebe taky někdy umí udělat legraci, tak lidé si myslí, že některé moje reakce byly arogantní. To je věc, která mě hodně mrzí, a pokud se to někoho dotklo, tak se za to velmi omlouvám,“ pokračovala.

Mrzí ji prý také, že přidělala vrásky předsedovi ODS Petru Fialovi a europoslanci Janu Zahradilovi, kteří se nemohli plně soustředit na kampaň před evropskými volbami a museli odpovídat na otázky novinářů, které pocházely z úplně jiného ranku. „Za to se jim teda také moc omlouvám, těmto dvěma lidem.

Nakonec však zdůraznila, že by na onu oslavu narozenin opravdu šla znovu. „Já si myslím, že je to taková osobní svoboda, za tu bych se nerada omlouvala. Nejenom kvůli sobě, ale kvůli nám všem, protože pokud někoho dlouho znáte, pokud slaví narozeniny a pozve vás, tak já opravdu nevidím nic špatného na tom jít popřát. On (Soukup) se ke mně vždycky choval velmi slušně. Jeho politiku já nepodporuju, jeho vystupování v televizi považuju někdy až za bizarní, ale to přece je jeho věc,“ uzavřela místopředsedkyně ODS.

Tím pravděpodobně chtěla celou debatu o Soukupových narozeninách uzavřít, jenže se zdá, že si moc nepomohla. Lidí se do ní na sociálních sítích dál strefují.

„Nezlobte se na mě, ale na tomhle je strašně znát, že tihle lidi absolutně nechápou, o co v moderní politice jde a co voliči očekávají,“ napsal k tomu na sociální síti Facebook marketingový expert Martin Jaroš. A to byl teprve začátek.

„Tak si to pro pana profesora rozebereme. ODS kudy chodí, tudy káže, že jim jde o prozápadní směřování. „Patříme na Západ, ne na Východ“, to byl jejich billboardový slogan. Když někdy posloucháte profesora Fialu, tak byste skoro získali dojem, že ODS je poslední hráz, která nás chrání před mužiky z Východu. Fajn. Tuhle ofiko linii si pěkně jedete v pracovní době – od devíti do pěti. No a pak v pátek večer, když máte padla, tak se pěkně jdete družit s jedním z největších proruských trollů v zemi. Který brutálně šije do veřejnoprávních médií, která naopak JSOU jednou z posledních hrází před vlivy z Východu. Dodatečně to omlouváte tím, že je to starý známý. Což je mimochodem spíš znervózňující fakt než polehčující okolnost! Janoušek byl myslím taky starý známý, že, ale to neznamená, že chceme, abyste se s ním cicmali!“ pokračoval.

Jaroš nechápe, proč Fiala nebouchl do stolu a neřekl jasně občanům, že by se politici ODS takto chovat neměli. Pokud Udženiju ještě omlouvá, považuje to Jaroš za „malou velkou zradu“, jak to popsal doslova on sám.  Politik by si totiž měl uvědomit, že nikdy nemá tzv. padla a voliči ho sledují i po pracovní době. Toho jsou si prý dobře vědomi např. Piráti, kteří čas od času udělají nějakou chybu, ale když k ní dojde, omluví se a dál se snaží vést život v souladu s tím, co říkají voličům.

O slovo se přihlásil také někdejší brněnský náměstek primátora za hnutí Žít Brno Matěj Hollan, který s humorem poznamenal, že má pro chování místopředsedkyně ODS vlastně pochopení, protože zažil něco podobného. Byl viděn po boku advokáta Radka Pokorného, o němž se říká, že měl blízko k expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Pokorného prý Hollan zná řadu let a na mnoho věci mají prý shodné názory. V zásadě se shodují i na pohled směřování naší země.  

V kauze místopředsedkyně ODS jde však podle Hollana o něco jiného.

 „Tady jde ale o něco jinýho. Udženija se neúčastnila párty někoho tzv. „kontroverzního“. Účastnila se demonstrace moci skupiny, která absolutně nechce liberální demokracii, k níž se současná ODS přes všechny její problémy hodnotově hlásí. Účastnila se demonstrace moci člověka, který úplně totálně pošlapává jakékoliv principy vyváženosti, principy demokratické diskuze, pohrdá žurnalistickým řemeslem, ty jeho „Zprávy“ jsou něco dříve zcela nepředstavitelnýho, dělá programově kampaň tomu nejodpornějšímu z české politiky. Není to „politický soupeř“ (lol), kterého jde respektovat a demokraticky s ním nesouhlasit a bojovat proti němu v rámci politické diskuze. Je to jenom zmrd. Zmrd, kterej si libuje v legitimizování toho nejodpornějšího, co se v české politice vyskytuje. Je to stejný, jako jít v 90. letech na párty ke Sládkovi. Kterej byl mimochodem tady proti Soukupovi s Okamurou úplnej amatér,“ vypálil Hollan na sociální síti Facebook.

Chování místopředsedkyně ODS podle Hollana ukazuje, že ODS má jisté limity. Pokud chce oslovit širší spektrum voličů, musela by se Udženija a jí podobní chovat jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…