Ukrajina: Nesmysl, že ostřelujeme jadernou elektrárnu

24.08.2022 10:46

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou houstne na všech frontách. I na půdě ODS, kde tamní velvyslanec Ukrajiny promluvil od plic. Přesvědčte se sami, co všechno řekl v den, kdy Ukrajina završila půlrok obrany svého území před ruskými agresory. Mezitím se ruský ministr obrany Sergej Šojgu snaží vysvětlit, proč ruské invazní síly na Ukrajině postupují tak pomalu.

Ukrajina: Nesmysl, že ostřelujeme jadernou elektrárnu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Olehovyč Kyslycja označil úterní zasedání Rady bezpečnosti za ztrátu času a prohlásil, že ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja jej zaplnil „smyšlenými historkami“.

„Přál bych si, aby nás tu Rusko shromáždilo proto, abychom slyšeli jedinou věc, kterou chce slyšet celý svět – a to je prohlášení, že Rusko demilitarizuje Záporožskou JE (jadernou elektrárnu), stáhne svá vojska a předá ji ukrajinské vládě. Místo toho jsme ztratili více než hodinu, abychom si vyslechli snůšku smyšlených historek,“ uvedl.

„Opět má (Rusko) tu drzost svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby projednalo své vlastní provokace, svůj vlastní teror v Z-NPP (Záporožské jaderné elektrárně),“ pokračoval Kyslycja. Rusko označil za „teroristický stát“.

Kyslycja rovněž vyvrátil Něbenzjovo prohlášení, že ukrajinské ostřelování zhoršilo bezpečnostní situaci v jaderné lokalitě v Záporoží.

„Ruské vyprávění o ukrajinském ostřelování stanice neobstojí. Nikdo, kdo je alespoň trochu při smyslech, si nedokáže představit, že by Ukrajina zaútočila na jadernou elektrárnu s obrovským rizikem jaderné katastrofy na vlastním území. Taková katastrofa by vedla k četným úmrtím a znečištění na mnoho let,“ uvedl Kyslycja.

Ruský velvyslanec v OSN během úterního zasedání Rady bezpečnosti OSN o ohrožené jaderné elektrárně na Ukrajině obvinil ukrajinské zpravodajské služby ze smrti dcery jednoho z předních Putinových stoupenců v důsledku výbuchu bomby v autě. Vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby útok odsoudila.

„Došlo k výbuchu automobilu. Uvnitř auta byla... Darja Duginová. Naše příslušné orgány to vyšetřují a předběžné závěry jsou takové, že tento zrůdný zločin zorganizovaly ukrajinské zvláštní služby,“ uvedl velvyslanec Rusko.Vedle toho obvinil Západ z podpory proukrajinských skupin.

Pokud jde o Záporožskou jadernou elektrárnu, Něbenzja přislíbil, že inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se do objektu dostanou v brzké době.

Z administrativy amerického prezidenta Joea Bidena zaznívají obavy, že Rusko v Záporožské jaderné elektrárně možná žene svět do katastrofy.

Mezitím se ruský ministr obrany Sergej Šojgu snaží vysvětlit, proč ruské invazní síly na Ukrajině postupují tak pomalu. Podle BBC ruskou vojenskou pomalost zdůvodnil snahou ochránit životy co největšího počtu civilistů.

„Během speciální operace přísně dodržujeme normy v oblasti lidských práv,“ zdůraznil Šojgu během návštěvy uzbeckého hlavního města Taškentu.

„Údery jsou vedeny na ukrajinské vojenské objekty vysoce přesnými zbraněmi – na velitelská centra, letiště, sklady, obranné opevněné oblasti a vojenské výrobní objekty. Kromě toho děláme vše pro to, abychom se vyhnuli civilním obětem. Je jasné, že to zpomaluje rychlost postupu, ale děláme to záměrně,“ pokračoval Šojgu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…