Ukrajina: Orbán opět pod palbou. Teď už i za to, co hraje divadlo.

14.02.2023 14:12 | Ze sítí

Maďarská Státní opera v Budapešti v době prvního výročí invaze ruských vojsk na Ukrajinu uvádí operu Sergeje Prokofjeva Vojna a mír. Ruská opera na motivy slavné knihy L. V. Tolstého pojednává o napoleonských válkách v carském Rusku a zpívá se v ní mimo jiné „Sláva armádě! Sláva Ruska nikdy nezanikne.“ Zahraniční kritiku budapešťská opera vysvětluje tím, že uvedení opery bylo naplánováno v dramaturgickém plánu před několika lety.

Ukrajina: Orbán opět pod palbou. Teď už i za to, co hraje divadlo.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budapešť

O uvedení Prokofjevovy vlastenecké ruské opery Vojna a mír referuje deník The Guardian, který se pozastavuje nad načasováním uvedení díla zrovna v době prvního výročí začátku války na Ukrajině. Deník připomíná, že v libretu se objevují fráze jako „My jsme svou vlast bránili krví! Sláva armádě! Sláva Ruska nikdy nezanikne!“

Ty se sice týkají napoleonských válek, protože opera vznikla na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého o napoleonském vpádu do Ruska. Operu napsal v roce 1946 skladatel Sergej Prokofjev jako poctu sovětským vojákům, kteří se podíleli na porážce nacistického Německa ve velké vlastenecké válce, jak Rusové nazývají 2. světovou válku.

Maďarská státní opera, která minulý týden uvedla novou inscenaci této opery podle deníku The Telegraph upozorňuje, že dramaturgický plán inscenací byl naplánován dlouho předtím, než Vladimir Putin přijal rozhodnutí o invazi na Ukrajinu.

„Bombastická hudba a vlastenecké libreto v ruském jazyce však s blížícím se prvním výročím ruské války na Ukrajině působí nepatřičně, zvláště když jsou uváděny na jevišti vzdáleném pouhé tři hodiny jízdy od ukrajinských hranic,“ píše Shaun Walker v komentáři v britském deníku.

Je to podle něj jen známka toho, že Budapešť je od loňského vypuknutí války nejpřátelštější hlavní město Evropské unie vůči Rusku. „Zde z vládních budov nevisí ukrajinské vlajky jako v jiných středoevropských metropolích. Maďarský krajně pravicový premiér Viktor Orbán zablokoval dodávky nebo tranzit zbraní na Ukrajinu přes Maďarsko a opakovaně vyzval k mírovým rozhovorům,“ upozorňuje Walker.

Před budovou opery a v celém centru Budapešti se pak prý objevují billboardy, které hlásají, že 97 % Maďarů řeklo NE sankcím, což odkazuje na průzkum veřejného mínění, který si objednala Orbánova vláda. Průzkumy ukazují, že většina Maďarů má na Ukrajinu negativní názor, a vláda může být schopna svést rekordní inflaci a zhoršující se ekonomiku na evropské sankce.

„Maďarská vláda na rozdíl od většiny ostatních evropských zemí odmítla vyhostit ruské diplomaty kvůli válce a nyní má jedno z největších ruských velvyslanectví v Evropě. Někteří se obávají, že otevřené hranice schengenského prostoru znamenají, že Rusko může Budapešť využívat jako základnu pro špionážní operace po celé Evropě,“ pokračuje v kritice komentátor deníku The Guardian a dodává, že na konci čtyřhodinového operního díla sklidila inscenace „potlesk ve stoje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jo, zakažte tolstého,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 14.02.2023 14:46:01
puškina, čajkovského a taky český pohádky, nejsou dost multikulti, hlavně kocoura mikeše... panebože, kam ten svět spěje, doba vymknutá z kloubů šílí.. to jsme to dopracovali, chce se mi blejt, velebnosti

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…