Ukrajina? Soudím, že nějaká dohoda mezi Ruskem a USA už existuje, říká Zbořil

29.01.2022 17:53

Politolog Zdeněk Zbořil se vyjádřil k situaci na Ukrajině. Pokusil se nahlédnout za kulisy všem dobře viditelného jednání.

Ukrajina? Soudím, že nějaká dohoda mezi Ruskem a USA už existuje, říká Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz prohlásil, že ohledně Ukrajiny jakýsi obrys dohody mezi Spojenými státy a Ruskem již existuje. Politolog tak usuzuje z toho, že Moskva chce vyjednávat jen s Washingtonem, a nikoli s EU či na jiné platformě, protože zřejmě spoléhá na to, že s jedním partnerem spíše najde shodu.

„Já si myslím, že tentokrát je to skutečně červená čára, která je nakreslená na nějaké mapě střední a východní Evropy. Dokonce si myslím, že už na její podobě, na její délce a  hloubce došlo k jakési dohodě. To, že se Rusko odmítá bavit o Ukrajině, respektive o té červené čáře s někým jiným než se Spojenými státy, že odmítá účast OBSE nebo Evropské unie na vyjednávacím procesu, že spoléhá jenom na dohodu s americkou novou administrativou a že se tomu dostalo i váhy nebo slyšení ve Spolkové republice Německo i mezi některými spojenci, je docela zajímavé. A je to také zajímavé, protože často ani nevíme, kolikrát už se na území dnešní Ukrajiny jakési někdy fiktivní, někdy reálné hranice objevovaly. Bylo to při trojím dělení Polska v 18. století, bylo to při obsazování pobaltských republik a při udílení jim jejich nezávislosti, bylo to v letech občanské války 1918 až 1919, kdy bylo několik intervenčních armád v konfliktu s Rudou armádou v  dnešní oblasti Ukrajiny. ... Na mě současná situace dělá dojem, že se k té dohodě o červených čarách nebo červených hranicích už také dospělo,“ uvedl Zbořil.

Jedním dechem však dodal, že tím nechce říct, že by se Ukrajina měla nějak dělit, jak se to kdysi stalo v již zmíněném případě Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…