Ukrajina nabídne dotace uprchlicím. „Vraťte se.“ Je to vážné

25.07.2023 14:00

Většina uprchlíků z Ukrajiny jsou ve skutečnosti uprchlice. Ovšem Ukrajina bude potřebovat, aby se ženy vrátily, protože budou potřeba pro fungování tamní ekonomiky. Pokud se nevrátí, může Ukrajina přijít až o 10 % svého předválečného HDP, spočítala agentura Bloomberg. Proto chce tamní vláda dávat manželkám bojovníků dotace a chystá i změny pracovního zákoníku. Jenže uprchlice, zejména ty vzdělané, si v mezičase našly práci a učí se cizí jazyky. Ukrajině tak hrozí, že se vylidní.

Ukrajina nabídne dotace uprchlicím. „Vraťte se.“ Je to vážné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Ústřením autobusovém nádraží Praha-Florenc

Na začátku války byla média plná obrázků z nádraží, kam přijížděli uprchlíci, ale hlavně uprchlice z Ukrajiny. Podle agentury Bloomberg ale Ukrajina bude potřebovat, aby se vrátily zpátky. Z Ukrajiny prý odešlo po invazi více než šest milionů lidí. (Profesor Mearsheimer hovoří o osmi milionech – pozn. red.)

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Muži v letech od 18 do 60 mají odchod zakázán, takže většina uprchlíků (68 %) jsou ženy, tento nepoměr je ještě vyšší u dospělých. A pokud se údajných 2,8 milionu žen nepodaří přesvědčit, aby se vrátily, tak to Ukrajinu může stát až 10 % jejího předválečného HDP, alespoň podle ekonoma Alexandra Isakova. V číslech je to 20 miliard dolarů, tedy 436 miliard korun. Pro srovnání, to jsou například tři čtvrtiny výdajů na české důchody v roce 2022. A je to více, než plánuje Ukrajině poskytnout za čtyři roky Evropská unie.

Taťána Berežná, náměstkyně ministra financí Ukrajiny už se nechala slyšet, že jedním z hlavních úkolů pro ukrajinskou vládu je, aby se ukrajinské rodiny opět shledaly na území Ukrajiny.

Jak agentura Bloomberg také připomíná, už před válkou na tom Ukrajina nebyla dobře. Porodnost 1,2 dítěte na jednu ženu patřila v Evropě k nejhorším. Desetitisíce padlých a násobně větší počet zraněných pak snižuje počet pracovníků, ale i spotřebitelů, přitom k ekonomické obnově bude Ukrajina potřebovat oboje.

Ukrajina má dle agentury ambiciózní plán na obnovu ekonomiky, který ji má do roku 2032 zdvojnásobit. Má to jeden malý háček, dle ministerstva hospodářství Ukrajině chybí 4,5 milionu pracovníků a podnikatelů. Chce je získat jednak z řad navrátivších se uprchlíků, ale také cizinců. Ukrajinská vláda chce přilákat ženy na nový pracovní zákoník, snížení rozdílů v platech mezi pohlavími a dotacemi pro ty, jejichž manželé bojují na frontě. Jenže uprchlíci už si v mezičase sehnali práci v zahraničí a tam také odvádějí daně a zvyšují HDP. Podle šéfa ukrajinské Monobank Olega Gorochovského odcházejí zejména mladí a chytří, zvláště ženy. Přitom ženy většinou táhnou spotřebu a starají se o výdaje domácnosti.

Podle oficiálního průzkumu mezi sedmi tisíci uprchlíky v Německu jich 44 % plánuje zůstat několik let nebo už napořád. Tři čtvrtiny se začaly učit německy nebo už dokonce kurz dokončily. V Německu je celkem jeden milion ukrajinských uprchlíků.

Kolik uprchlíků se chystá vrátit zjišťovalo Centrum pro ekonomickou strategii v listopadu a prosinci minulého roku. V on-line průzkumu vyšlo, že 49,7 % se chystalo vrátit rozhodně, 24,3 % se spíše chtělo vrátit, 15,9 % nevědělo, 8,3 % se spíše vrátit nechtělo a pouze 1,8 % bylo rozhodnutých se nevrátit. Nejvíce uprchlíky k návratu motivoval definitivní konec války, pak absence bojů a náletů, dále možnost získat na Ukrajině slušně placenou práci nebo vyšší životní úroveň. Nicméně, tato data pocházejí z doby po úspěchu Charkovské ofenzivy a po ruském ústupu z Chersonu, kdy situace pro Ukrajinu vypadala nadějně. K prvnímu dubnu bylo v ČR 325 742 ukrajinských uprchlíků.

Kolik lidí se na Ukrajinu vrátí, je otázka. Na návštěvu jich však podle reportáže PL odjelo hodně. Všechny spoje z Prahy na Ukrajinu byly vyprodané. „Budeme doma, ale vrátíme se sem,“ řekla jedna dotazovaná pro TV Nova. „Musím být chvíli na Ukrajině. Nemůžu přece být pořád jen tady,“ sdělil druhý. Z Florence odjíždělo 30 autobusů na Ukrajinu denně, většina řidičů je také z Ukrajiny.

Další otázkou je, kolik lidí na Ukrajině zbývá. Podle neoficiální studie, založené na informacích od operátorů, je to už jen 25 milionů lidí. Tuto studii viděl polský demograf Ariel Drabinski. „Jedná se o studie, které nebyly nikde publikovány, a já jsem se k nim dostal neoficiálně. Byly provedeny na základě údajů od mobilních operátorů, kteří zjišťovali počet aktivních uživatelů na Ukrajině. Tyto studie také ukázaly, že naprostá většina dětí opustila ukrajinská města,“ uvedl pro server Wiadomosci. Průzkumy mobilních operátorů před invazí ukázaly, že na území kontrolovaném Ukrajinou žilo 37 milionů lidí.

Zde dodejme, že poslední a zároveň jediné provedené sčítání lidu na Ukrajině proběhlo v roce 2001. V roce 2010 bylo sčítání odloženo na rok 2020. V roce 2020 bylo odloženo na rok 2023. A vzhledem k tomu, že nyní na Ukrajině zuří válka, tak je sčítání odloženo na neurčito.

Na to, zda se počet obyvatel na Ukrajině bude postupem času zvyšovat, se demograf dívá spíše pesimisticky: „Předpokládejme, že válka skončí. Ředitelka již zmíněného Institutu demografie a sociálních studií Ella Lebanová to řekla jasně: Aby se Ukrajina po válce obnovila, potřebujeme lidi. A lidé se vrátí, pokud se země obnoví a oni se budou mít kam vrátit. Takže je tu jeden paradox.“

„Mluvíme o zemi, která měla v roce 1990 55 milionů obyvatel, před ruskou invazí jen 37 milionů a nyní 25–29 milionů,“ dodává. S tím, že šance, že se vrátí zpět do země 8 milionů Ukrajinců, kteří odešli po ruské invazi, jsou malé.

Ukrajinští akademici říkají na rovinu bez obalu, že žádný Ukrajinec nepřizná, že se do země nevrátí. „Lidé se prostě stydí přiznat, že se nechtějí vrátit, když jejich vojáci umírají při obraně země. Tento faktor nebere na Západě nikdo v úvahu. Nekriticky hltáme průzkumy, které nám Ukrajinci posílají, a když se podíváme pozorně, objevují se tam úplně jiné údaje pro vnitřní potřebu,“ upozorňuje demograf, podle kterého Ukrajině hrozí vylidnění a právě na to Rusové spoléhají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak se mi ten poměr nezdá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseShawk , 25.07.2023 16:11:40
Buď se pro novináře ukrajinští chlapi převlékají za ženské nebo tu máme vojákůů minimálně na čtyři až pět divizí. Podle počtu těch, kteří se potloukají po Kauflandech a lelkují s vodkou v nákupních to tak vypadá. Někdo by to měl prozradit zelenýmu chlápkovi v Kyjevě aby si pro něl přijel...

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…