Ukrajinská armáda odrazila další útok na luhanské letiště

11.06.2014 13:27

Od začátku vojenské operace vládních sil na východě Ukrajiny bylo podle oficiálně potvrzených údajů zabito nejméně 210 lidí. Podle agentury Interfax to dnes sdělil ukrajinský ministr zdravotnictví Oleh Musij s odkazem na počet těl dopravených do márnic. Informace o počtu dosavadních obětí konfliktu jsou ovšem nepřehledné. Jen sami povstalci prakticky každý den hlásí „desítky mrtvých a zraněných civilistů". Podle informací, které doposud média postupně přinášela, by mrtvých měly být stovky.

Ukrajinská armáda odrazila další útok na luhanské letiště
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Ministr uvedl, že během „protiteroristické operace" bylo do márnic převezeno 210 zabitých, z toho 14 dětí. Uvedl také, že jen v úterý se do márnic dostalo 50 těl. Musij neupřesnil, kolik je mezi mrtvými příslušníků vládních ozbrojených sil, kolik povstalců a kolik civilistů.

Ozbrojené střety na východě Ukrajiny pokračují i dnes. Proruští vzbouřenci podle ruských i ukrajinských tiskových agentur ráno opět zaútočili na letiště v Luhansku kontrolované vojáky. Ukrinform napsal, že povstalci použili těžké zbraně, včetně minometů, granátometů a protitankových řízených střel. Boj trval zhruba čtvrt hodiny a jeho výsledkem prý bylo, že se útočníci rozprchli. Oběti nejsou hlášeny.

Rebelové se snaží donutit armádu, aby se letiště vzdala

Jeden z mluvčích rebelů agentuře RIA Novosti řekl, že luhanské letiště je už delší dobu zablokováno a povstalci se pouze občasným ostřelováním snaží donutit nepřítele, aby se vzdal. „Cílem není všechny je pozabíjet, ale přimět je, aby se vzdali," řekl.

Starosta Doněcku Oleksandr Lukjančenko podle další ukrajinské agentury Unian upozornil, že v Doněcké oblasti hrozí humanitární katastrofa. Odmítl přitom, že by situaci nějak pomohlo vyhlášení válečného stavu, o němž se v poslední době hovoří. Nicméně úřadující ministr obrany Michail Koval řekl, že vláda nyní o takovém opatření neuvažuje.

Zcela evakuovat milionový Doněck není možné

„Všechny struktury pro podporu života měst a okresů Doněcké oblasti jsou na pokraji humanitární katastrofy a vyhlášení válečného stavu situaci nezlepší, naopak zhorší," prohlásil Lukjančenko.

Média s odvoláním na povstalecké zdroje dříve uvedla, že armáda během operace na východě země zničila polovinu budov ve Slavjansku. Město, které patří k hlavním baštám proruských vzbouřenců v Doněcké oblasti, už prý opustilo kolem 40 procent obyvatel. Agentura RIA Novosti poznamenala, že ze správního střediska oblasti Doněcku zatím odjelo 15.000 lidí, ale zcela evakuovat toto milionové město není možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…