Ukrajinská krize: Biden a Putin společně žhaví telefony

12.02.2022 19:33

Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin již déle než hodinu hovoří po telefonu; důvodem je napětí narůstající kvůli ruské hrozbě Ukrajině. Rusko a Spojené státy začaly stahovat svoje diplomaty na Ukrajině, informuje iDNES.cz.

Ukrajinská krize: Biden a Putin společně žhaví telefony
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Ruská strana odůvodnila stažení svých diplomatů obavami z provokací, Washington tak reaguje na varování západních tajných služeb, že ruská invaze na Ukrajinu se blíží.

Ruská invaze na Ukrajinu údajně má přijít ve středu; uvedl to server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a z Evropy. V ukrajinské metropoli začaly přípravy na vojenskou operaci a obranné složky města začaly zaujímat svá postavení.

  • Původní zdroj ZDE

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin v těchto okamžicích vedou telefonický rozhovor. Jde o jejich první přímou výměnu názorů od konce prosince.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Hovor mezi oběma vůdci přichází několik hodin poté, co USA přesunuly část svých sil z Ukrajiny a v sobotu nařídily evakuaci většiny zaměstnanců svého velvyslanectví, protože narůstají obavy, že by v příštích několika dnech mohla proběhnout ruská invaze do země. Tyto kroky jsou dalším znamením toho, že USA se obávají, že by Putin mohl kdykoli nařídit invazi. A jen jeden den poté, co Bidenův poradce pro národní bezpečnost varoval Američany na Ukrajině, aby odešli, a že vojenská akce by mohla začít leteckým bombardováním, které by mohlo zabít civilisty.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v sobotu oznámila, že „v obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí“ přijala Moskva rozhodnutí „o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině“. „Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,“ dodala.

„Vzhledem k významnému vlivu, jaký Washington a Londýn mají na Kyjev, a celkově k jejich roli při řízení dění na Ukrajině, jsme učinili závěr, že naši američtí a britští kolegové zjevně vědí o nějakých připravovaných násilných akcích, které by mohly zásadně zkomplikovat bezpečnostní situaci,“ poznamenala.

Spojené státy zahájily v sobotu evakuaci z Ukrajiny těch diplomatů, kteří nezastávají kriticky důležité funkce. Naprostá většina z téměř 200 Američanů na velvyslanectví odcestuje úplně nebo bude přemístěna na západ Ukrajiny poblíž polských hranic, aby si USA mohly zachovat diplomatickou přítomnost v zemi.

Americký prezident a ruský prezident si zavolali poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron řekl Putinovi, že upřímná jednání jsou neslučitelná s eskalací napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …