Ukrajinské „Národ sobě“: Lidé strádají, ale zároveň střádají. Polovina rozpočtu armády pochází z darů od občanů

22.04.2015 10:31

Arabská televize Al-Jazeera informuje o neutuchajícím nadšení ukrajinských dobrovolníků, kteří finančně i věcnými dary podporují armádu své země. Dle jednoho z hlavních organizátorů dobrovolnické pomoci se podílejí dárci na chodu armády téměř z padesáti procent.

Ukrajinské „Národ sobě“: Lidé strádají, ale zároveň střádají. Polovina rozpočtu armády pochází z darů od občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Každý den jsou na Majdanu vidět dobrovolníci se sběrnými plastovými boxy, u kterých se zastavují kolemjdoucí a přispívají každý podle svých možností. Peněžité i nepeněžité dary jsou určeny pro ukrajinskou armádu na východě země, ale také pro vojenskou nemocnici v Kyjevě. Počet dobrovolnických fondů se neustále zvyšuje. „Dobrovolníci hrají při rozhodování o financování různých obranných projektů značnou roli. V tom je Ukrajina skutečně unikátní,“ soudí David Arachanija, který vede web, kde mohou lidé přispívat on-line na konkrétní projekty ukrajinské armády.

Podle Arachaniji pochází až 45 % všech dodávek určených protiteroristickým jednotkám ATO od dobrovolníků. „Jednou ze silných stránek dobrovolnických hnutí na Ukrajině je fakt, že je nelze odstranit, protože se nikomu nemusí zodpovídat a nejsou na nikom závislá,“ komentuje Arachanija. Jak Al-Jazeera uvádí, velké množství dobrovolníků se objevuje kvůli přesvědčení Ukrajinců, že jejich vlastní vláda není schopna se o armádu postarat. Ukrajinská ekonomika se potýká s vážnými problémy a v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala pokles o 7 %. Přičemž inflace doprovázená růstem cen potravin se pohybuje nad 50 %.

celý text v angličtině najdete ZDE

Za prvních šest měsíců své existence dokázal Arachanijův fond nashromáždit od dobrovolníků pět milionů dolarů a průměrný vklad byl 2 dolary, jež jsou obyčejní Ukrajinci ochotni obětovat i přes vlastní nedostatek prostředků. „Armáda dříve tvořila velmi uzavřený systém, do kterého byla zapojena jen malá část obyvatelstva. Nyní však zná každý občan alespoň jednoho člověka ze svého okolí, který slouží v armádě,“ říká Arachanija, který vedle dobrovolnického webu působí jako vedoucí rady dobrovolníků a úzce spolupracuje s ministerstvem obrany. Vláda se prý o ukrajinskou armádu stará v posledních měsících mnohem lépe, než tomu bylo dříve. „Vláda i prezident naše úsilí plně podporují,“ pochvaluje si Arachanija.

Vláda v Kyjevě podle Al-Jazeery zvýší výdaje na obranu v letošním roce o téměř čtyři miliardy dolarů, ale mnoho Ukrajinců přesto považuje za svoji občanskou povinnost přispívat na chod armády všemi možnými prostředky, které mají dispozici. „Moji rodiče jsou již v důchodu, ale přesto každý měsíc armádě posílají drobný finanční příspěvek,“ cituje arabská televize válečného veterána Petra z Oděsy. „ I já nějaké peníze posílám. Kdybych tak nečinil, tak by ti kluci museli používat staré zbraně ze sovětské éry, kdy jsem byl vojákem já,“ glosuje Petr.

Jednou z mnoha dobrovolnických organizací je Phoenix Wings, která má svoji centrálu i sklady v hlavním městě Kyjevě. Poskytuje vojákům oblečení, potraviny a zajišťuje pro ně rovněž lékařské kurzy první pomoci. „V loňském roce jsme vybavili vojenská dopravní letadla mobilním zdravotnickým zařízením, nyní létají na východní Ukrajinu a pomáhají zraněným vojákům. Právě teď se podílíme na vybavení dalšího letadla,“ říká koordinátorka Antonina Buziliová. Organizace v nejbližší době plánuje spustit mobilní prádelnu, která by zajistila vojákům čisté uniformy a prádlo. „Budeme dělat svoji práci do té doby, pokud ji budou vojáci potřebovat. Ty dary jdou přímo od srdce, a to je to hlavní, co pohání současnou Ukrajinu,“ dodává Buziliová s tím, že dárci mohou mít v ní i její spolupracovníky plnou důvěru, protože na webových stránkách mohou přesně sledovat, jak jsou jejich finanční dary využívány.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…