Ukrajinští povstalci zadržují čtyři členy mise OBSE

27.05.2014 17:00

Proruští radikálové unesli na administrativní hranici mezi Doněckou a Luhanskou oblastí skupinu čtyř zahraničních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na představitele OBSE. Se zadrženými od pondělního večera není spojení.

Ukrajinští povstalci zadržují čtyři členy mise OBSE
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle informace ukrajinské televize Espreso jsou členy skupiny pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka. Estonské ministerstvo zahraničí dnes v Tallinnu potvrdilo, že nemá kontakt se svým pozorovatelem, stopa prý zmizela nedaleko Doněcku.

Estonský ministr zahraničí vyzval povstalce k okamžitému propuštění pozorovatelů

Šéf estonské diplomacie Urmas Paet vyzval ukrajinské povstalce k okamžitému osvobození zadržených osob. Okolnosti únosu podle něj vyjasňují diplomaté OBSE a zainteresovaných zemí i ukrajinské úřady. O osudu unesených ani o místě jejich věznění není nic známo.

Podle vídeňské centrály OBSE byli pozorovatelé na běžné kontrole východně od Doněcku. V okolí města se od pondělí střílí, povstalci se pokusili obsadit místní letiště. Armáda do boje proti nim nasadila letectvo, doprava v okolí letiště je ochromena a okolní obytné domy byly evakuovány.

Proruští rebelové už koncem dubna unesli nedaleko východoukrajinského Slavjansku sedm inspektorů vojenské mise OBSE, mezi nimi i českého důstojníka. Počátkem května povstalci rukojmí propustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…