Ukrajinští uprchlíci v Česku: Příslušná víza získalo 386.663 běženců

03.07.2022 6:38

Česko v pátek udělilo dočasnou ochranu 602 uprchlíkům z Ukrajiny, bylo jich o 12 méně než před týdnem. Od ruského vpádu na Ukrajinu získalo příslušná víza 386.663 běženců, za poslední týden téměř 4400. Vyplývá to z údajů na twitteru ministerstva vnitra.

Ukrajinští uprchlíci v Česku: Příslušná víza získalo 386.663 běženců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok. Díky vízům také získají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Cizinecké policii se od počátku války před více než čtyřmi měsíci přihlásilo 330.479 lidí, za poslední týden víc než 14.000. V pátek jich přibylo 3588. Hlásit se nemusejí děti mladší 15 let, kterých je podle statistik mezi uprchlíky z Ukrajiny zhruba třetina.

Přesný počet uprchlíků před válkou pobývajících v ČR není známý, část z nich totiž odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu. Podle odhadu úřadů je v Česku asi 280.000 až 300.000 běženců, převážně žen s dětmi. Práci si podle posledních údajů našlo přes 82.500 uprchlíků z Ukrajiny, podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) obsazují hlavně dlouhodobě volná místa.

S koncem června v Česku po téměř čtyřech měsících skončil nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval pružněji reagovat při ubytovávání lidí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné. Novela takzvaného lex Ukrajina umožňuje i po skončení nouzového stavu ubytovávání a registraci uprchlíků a upravila také poskytování dávek běžencům.

Od pátku se změnil solidární příspěvek pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky. Vyšší je při poskytnutí celého bytu, nižší zůstává při ubytování v pokoji. Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny patří mezi hlavní politické priority českého předsednictví v EU ve druhé polovině roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …