Unikátní kniha o česko-čínských vztazích. Politici, studenti, diplomaté a manažeři vzpomínají

09.01.2021 9:16

ParlamentníListy.cz získaly od zástupců čínské ambasády v Praze publikaci, která mapuje dlouhé roky vztahů obou zemí. „Česká republika patřila k prvním, které s novou Čínou navázaly diplomatické vztahy," uvedl na přebalu knihy čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin. Zajímavý text je doprovozen desítkami fotografií.

Unikátní kniha o česko-čínských vztazích. Politici, studenti, diplomaté a manažeři vzpomínají
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Autory knihy Příběh Číny a České republiky je 27 bývalých velvyslanců a diplomatů působících v partnerské zemi, podnikatelé, představitelé různých společenství, učenci, novináři i mladí studenti zapojení do bilaterální spolupráce a výměny. Celá kniha je rozdělena na tři části; vzpomínky, spolupráce a výměna.
 
 „Česká republika patřila k prvním zemím, které s novou Čínou navázaly diplomatické vztahy, mezi oběma zeměmi a jejich národy je hluboké tradiční přátelství. V současné době díky společnému úsilí obou stran vstoupily vztahy mezi Čínou a Českem do období rychlého rozvoje. Právě teď stojí ČLR a ČR na novém historickém startu a postupují dále k cíli společného rozvoje. To mě ještě více přesvědčuje o tom, že díky společnému úsilí Čínské lidové republiky a České republiky si budou srdce lidu obou zemí stále blíže a vztahy mezi těmito dvěma zeměmi uvítají ještě jasnější budoucnost. Mostu přátelství a spolupráce, jenž ČLR a ČR společně budují, se zajisté ode všech dostane stejného přijetí jako mostu Karlovu, a přetrvá navěky,“ uvedl na přebalu knihy čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin.
 

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí
Můžeme uvést, že počátky česko-čínské spolupráce se datují ke dni 6. října 1949, kdy Čínská lidová republika navázala diplomatické vztahy s tehdejším Československem.
 
„Sedmdesátileté výročí vzájemných bilaterálních vztahů se může někomu zdát jako pouhé číslo v historii této spolupráce, avšak pro Českou republiku to znamená mnohem více. V Číně spatřujeme nejen významného partnera jak v oblasti obchodu a financí, tak i v oblasti kultury, školství a výzkumu. Čína je země, která nás může v mnoha směrech inspirovat,“ uvedl český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík.
 
Jak jsme již uvedli, kniha je rozdělena na tři části; vzpomínky, spolupráce a výměna. V první sekci vzpomíná například předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota na výměny mezi Čínou a Českem, které zažil. Další část se věnuje Yan Yuqing, generální konzulce ČLR v brazilském Recifea a bývalé radní na čínské ambasádě v ČR. Ta hovoří o dvou generacích svázaných Českou republikou.
 
V části věnované spolupracím hovoří ředitel české pobočky Bank of China v Praze Wenbo Hou o dvou návštěvách prezidenta Miloše Zemana v ústředí Bank of China. „Prezident Zeman seznámil předsedu správní rady Bank of China Tian Guoliho s ekonomickou situací České republiky a upřímně vyzval Bank of China k zřízení pobočky v České republice, s přáním, aby se pobočka stala mostem k dalšímu rozvoji obchodu a investic mezi oběma zeměmi. Prezident Zeman také slíbil, že se osobně dostaví s blahopřáním, až bude nová pobočka otevřena.“ A právě tato pobočka, která byla založena roku 2015, se stala první finanční institucí, kterou ČLR zřídila v České republice.
 
 
Třetí část věnovaná výměně obsahuje například vyprávění generálního ředitele Beijing Tongrentang Czech o jeho práci v České republice, které nazval: „Na dobrém přátelství ani vzdálenost nic nemění.“
 
Na závěr publikace hovoří o svém studiu a životě v Číně Oliver Štaidler, marketingový manažer Škoda Auto v Číně, a naopak na studijní pobyt v Praze vzpomíná absolventka bohemistiky BFSU Duan Ronghao. „Byla to vskutku bezstarostná doba, věděla jsem, že až zítra první paprsky slunce proniknou listy třešní a dopadnou mi na polštář, nastane nový den, může se stát neobyčejný díky laskavosti někoho cizího. V retrospektivě však ten rok uběhl velmi rychle, stýská se mi po třešních pod okny, stýská se mi po životě v Praze,“ uzavřela své vyprávění.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…