Uprchlíci kradou v obchodech. A ještě jedno video, které ČT nevysílala

16.03.2016 16:06

Dvě videa, ukazující problémy integrace běženců do evropské společnosti, kolují čile internetem. Na jednom varuje před kulturními a právními rozdíly zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček a druhé jako by mu dávalo za pravdu – popisuje běžence, údajně ze Sýrie, který byl přistižen při krádeži v samoobsluze a policistům se směje do obličeje.

Uprchlíci kradou v obchodech. A ještě jedno video, které ČT nevysílala
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Nastává podvečer a hlídka německé policie dostává zprávu o krádeži v obchodě. Policisty už to ani nepřekvapuje, stalo se to pro ně rutinou. Zadržený muž je z místního běženeckého tábora. Tentokrát ukradl krabičku cigaret, ale policisté se s ním v této situaci nesetkávají poprvé.

Mladíka odvezou na služebnu a tam se objeví stejný problém, který znají již z minula. Mladík se nechal registrovat na dvou registračních místech a pod dvěma jmény. A policisté nevědí, co s tím.

Záběry ukazují na příslušníka snažícího se od zadrženého mladíka zjistit, která jeho identita je pravá. On však zarputile tvrdí, že oběma osobami je on.

Když si policisté projedou obě jeho identity, zjistí, že mladík dorazil do Německa teprve před měsícem a při registraci tvrdil, že pochází ze Sýrie. Během této krátké doby byl již kromě krádeží zadržen také kvůli potyčkám v azylovém centru, ale k následnému řízení doposud nedošlo.

Chvíli poté přivezou na policejní stanici Tunisana. Ten kradl v supermarketu ryby a vysvětluje to tím, že měl hlad, protože veškerou podporu na daný měsíc již utratil.

Druhým videem souvisejícím s právem a s uprchlíky, které se stalo hitem internetu, je vystoupení zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka ve studiu televize Nova. Ten varoval, že možná vůbec nevíme, co se zde děje, protože situace je zcela zmatečná a nepřehledná. „Nevíme, kdo to vyvolal a s jakým cílem,“ připomíná s tím, že se dokonce objevují zprávy, že cílem migrační vlny je úplně rozbít evropský systém. Evropská unie podle něj nemá promyšlenou ochranu a ve své bezpečnostní politice zcela selhala. Řešení situace podle něj nemá nikdo, řešíme pouze každodenní operativní problémy.

Křeček zdůraznil, že nejde o uprchlickou vlnu, ale o nové stěhování národů. „Tady se lidé z jiných částí světa dali na pochod. Z důvodů, které jsou různé,“ zdůraznil. Také odmítl, že by mezi veřejností v České republice vznikala hysterie. „To je zcela vědomý pocit lidí, kteří tuší nebezpečí,“ říká. Lidé podle něj vidí, že v situaci, kdy nedokážeme zařadit do pracovního procesu naše menšiny a nyní se po Evropě pohybují statisíce lidí, které rovněž nepůjde zařadit do pracovního procesu, je důvod se obávat. „Těžko píšeme zákon o sociálním bydlení a teď máme najednou ubytovat sto tisíc lidí, kteří přijdou,“ poukazuje.

Tito lidé podle něj nechtějí do ČR, stejně jako nechtějí do Makedonie či Rakouska. Těmi pouze procházejí do Německa a Velké Británie, kam chtějí kvůli sociálním dávkám. Už proto podle Křečka lze pochybovat, zda jsou to váleční uprchlíci. Křeček uznává, že jejich snaha po lepším životě je zcela legitimní, ale musejí prý pochopit, že Evropa jim to v těchto počtech není schopna poskytnout.

Křeček rovněž připomíná, že nastane velký problém s integrací příchozích, protože historické zkušenosti ukazují, že tito lidé často nerespektují kulturu své nové země. Upozornil také na naivní iluzi „tavícího kotle“, kde se míchají staré a nové kultury do atraktivní směsi. Mnozí na to lákají, Křeček však varuje. „To se povedlo jenom v USA. Nikde jinde už se to nepovede,“ varuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…