Upřímný starosta: Nemohoucí důchodci by měli končit v "posledním zařízení"

21.10.2011 4:32

Obce nemají ze zákona povinnost poskytovat sociální bydlení. Naopak jim je nakázáno chovat se jako správný hospodář. Tudíž maximalizují zisky, mnohdy i na úkor sociálně slabších obyvatel. Jak tomu zabránit? Morálkou zastupitelů. K tomu došla debata ve čtvrtečním pořadu Máte slovo.

Upřímný starosta: Nemohoucí důchodci by měli končit v "posledním zařízení"

Některé obce plánují napřesrok zvýšit nájemné. Snaží se tím vyrovnat situaci na trhu mezi soukromými subjekty. Ekonomická situace navíc není zrovna růžová a peníze nejsou. Jenže je nemají ani lidé, kteří dané byty obývají, a často tak čelí existenčním problémům. Sociální role obce v tomto případě ustupuje hospodářským zájmům. Naprosto legitimně. Ze zákona totiž obce nemají povinnost stavět a zařizovat pro své obyvatele sociální byty.

"Stát musí motivovat obce, aby se o seniory a jiné sociálně slabé jedince postaral," řekl starosta Kladna Dan Jiránek. "Pokud budou motivovány k něčemu jinému, tak budou logicky raději dělat něco jiného."

Zastupitelé musejí být morální

To "něco jiného" je podle všeho právě ekonomický aspekt věci. Obec by totiž v první řadě měla být dobrým hospodářem. "A dobrý hospodář se snaží maximalizovat své zisky," podotkl Jiránek. "Když to nedělá, není dobrým hospodářem."

Nakázat obcím levné nájemné zákonem by ovšem podle Jiránka nikam nevedlo. Jen by to situaci znepřehlednilo. Rozhodující je prý onen etický aspekt věci. "Obce nejsou morální, jejich zastupitelé by proto morální být měli." A měli by se starat o "své" sociálně slabé.

Nedostatek malých bytů a dravost developerů

Kromě nemorálních obcí mohou podle některých diskutujících za problémy ohledně nedostatku malých bytů, popřípadě jejich výrazné předraženosti, také nemorální developeři. "Pánové přišli, všechno ve velkém skoupili a milá babi," rozčiloval se důchodce Ivan Strejc.

Další diskutující z řady lidu, Alena Chybová, zase zažila problematický vztah s nájemcem. Jednou z možností, jak snížit náklady na bydlení ve velkém bytě, je totiž pronajmout jeden z pokojů např. studentovi. "To vám ale nájemce nepovolí," poznamenala Chybová. Jako seniorka tak zůstává ve drahém a velkém bytě, ačkoli by se ráda sama odstěhovala do menšího. Ale není kam.

"Nedostatek malých bytů bude narůstat s prodlužováním věku dožití," podotkl Jiránek. Solidarita a morální kodex obecních zastupitelů proto bude čím dál víc potřebný. Nemělo by se podle jeho slov zapomenout ani na potřebu výstavbu domovů pro seniory. "On je to takový cyklus a ten musí končit tím, že ten člověk, který už není schopen samostatného bydlení, musí tam také jít," uvedl starosta, ale upozornil zároveň na další svízel s tím související. Mnoho seniorů dnes podle něho zůstává v bytech, protože není dostatečná kapacita v "posledních zařízeních", jak přejmenoval domovy pro seniory.  

Kromě kladenského primátora a dvou diskutujících důchodců se debaty zúčastnili také náměstek ředitele Úřadu práce ČR Martin Žárský, majitel 14 domů ve Šluknově Pavel Zeithammer a Jan Černý, ředitel Programů sociální integrace společnosti Člověk v tísni.


Sledujeme pořad Máte slovo:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…