Úřad, který v minulosti kritizoval Zeman, si došlápl na kandidáty do Senátu. Rozdal tučné pokuty

22.10.2018 10:16

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dal dvacet pokut v celkové výši 280.500 korun politickým uskupením, jejichž kandidáti se ucházeli o místo senátora. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Zprávu přinesla ČTK.

Úřad, který v minulosti kritizoval Zeman, si došlápl na kandidáty do Senátu. Rozdal tučné pokuty
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Strany, hnutí, jejich koalice nebo kandidáti nesplnili povinnost oznámit úřadu adresu internetových stránek s volebním účtem nebo adresu webu s informacemi o financování volební kampaně. Úřad dal také 11 napomenutí. Tresty uložil formou příkazu, proti němuž lze podat odpor. Konkrétní strany úřad nejmenoval.

Povinnost se týkala 39 politických stran a hnutí, 14 koalic a 19 nezávislých kandidátů. „Úřad dospěl k závěru, že povinnost nesplnilo 13 politických stran a hnutí, deset koalic a osm nezávislých kandidátů,“ uvedl Weis. U dvaceti úřad sáhl k pokutě, u zbylých 11 dal napomenutí.

Člen vedení úřadu Tomáš Hudeček dnes ČTK řekl, že pokutu nedostala žádná strana zastoupená ve Sněmovně. Podle něj měly sněmovní strany splněnou povinnost ohledně účtu i webu, avšak chybovaly ve chvíli, kdy měly kandidáta ve společné koalici ještě s nějakým jiným politickým uskupením. V takové situaci účet nebo web chyběl. Úřad proto v těchto případech zvolil napomenutí.

Ve všech řízeních úřad rozhodl formou příkazu. Proti němu lze do osmi dnů podat odpor. Tím se docílí zrušení a zahájení standardního správního řízení.

Volby do Senátu se uskutečnily počátkem října. Lidé volili senátory ve 27 z 81 volebních obvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…