Úřad pro dohled nad politickými stranami chystá 100 řízení

25.08.2017 6:38

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí chystá zhruba stovku správních řízení. Netýkají se připravovaných voleb, ale většinou menších stran, jejich pochybení a porušení oznamovací povinnosti, jak hospodaří. ČTK to řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček.

Úřad pro dohled nad politickými stranami chystá 100 řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle něj hrozí sankce až do 200 000 korun. Na chystaná správní řízení upozornil server irozhlas.cz, podle kterého strany a hnutí ani přes opakované výzvy nedodaly úřadu čísla transparentních účtů nebo odkaz na webovou stránku s financováním.

Zatím není jasné, kdy úřad správní řízení zahájí. „Potřebujeme si celý proces připravit, nicméně lze potvrdit, že se chystaná správní řízení týkají zhruba stovky subjektů. Většinou jsou to menší strany, které nemají aparát a neuvědomily si změny, které přinesl zákon,“ řekl Hudeček. Doplnil, že možná pochybení zjistil úřad sám vlastní kontrolní činností.

Další člen vedení úřadu František Sivera irozhlasu.cz řekl, že se úřad zaměřuje na zvláštní účty a subjekty, které je úřadu nedodaly. Jde podle něj o strany, které fungují, ale úřadu nesdělily zvláštní účty a prolinky na financování.

Povinnost zřídit zvláštní transparentní účet a oznámit webovou stránku s možností dohledat na ní údaje o financování vyplývá ze zákona od letošního roku. Za nesplnění hrozí sankce až 200 000 korun. Na účtu se shromaždují příspěvky od státu i dárců. Strany mají také povinnost vést účet pro výplaty zaměstnanců, pro ostatní výdaje a volební účet, který zahrnuje výdaje na volební kampaň.

Podle irozhlasu.cz zaslalo úřadu povinné údaje asi 70 stran a hnutí, u Ministerstva vnitra je jich přihlášeno 210. Úřad vznikl letos v Brně. Jeho úkolem je kontrola financování politických stran a hnutí, což dosud dělá kontrolní výbor Sněmovny. Úřad od něj agendu postupně převezme. Bude hlídat i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní. U sněmovních voleb je to 90 milionů korun. V září úřad nabere poslední zaměstnance, včetně pětičlenného vedení jich bude celkem 17. Úřad nedávno zahájil první dvě správní řízení v souvislosti s podzimními sněmovními volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…