Úřad začal vymáhat dotaci, kterou dostal kancléř Mynář

16.08.2019 9:05

Firma, kterou spoluvlastnil kancléř prezidenta Vratislav Mynář, nejpravděpodobněji bude muset vrátit dotaci 1,4 milionu korun. Peníze firma získala na zasněžování sjezdovky v Nové Lhotě na Hodonínsku, sněžná děla ale už pět let rezavějí v nefunkčním areálu. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil řízení o vrácení peněz. Informuje o tom deník MF DNES a server iDNES.cz.

Úřad začal vymáhat dotaci, kterou dostal kancléř Mynář
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Problémy s dotacemi kolem lyžařského areálu má i Mynářova firma v nedalekých Osvětimanech. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, spravující rozdělování části dotací EU, požádal policii o prověření dotace, napsal ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Úřad rady v minulosti přidělil Mynářově firmě Clever Management evropskou dotaci šest milionů korun na stavbu penzionu. Organizace Transparency International (TI) kvůli tomu letos podala na Mynáře trestní oznámení.

Zatímco v Osvětimanech začal Mynář svah zasněžovat z načerno postaveného rybníku, v Nové Lhotě mu nelegální vybudování nádrže zakázalo vedení Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, píše iDNES.cz. Území totiž spadá do nejpřísnější zóny ochrany přírody a vody je tam dlouhodobý nedostatek, umělé zasněžování tedy nebylo možné. Navzdory tomu si firma dotace nechala a vleky tam dodnes stojí.

„SZIF bude zahajovat řízení o vrácení dotace na dva projekty,“ řekla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Fond podle ní bude po společnosti Ski-Moravia vymáhat 1,2 milionu, které Mynář chtěl na vybudování čerpací stanice pro zasněžování – jenže ta nemá odkud pumpovat vodu. Zpět chce úřad i dalších 200.000 korun, které kancléři poslal na vztyčení stožárů s osvětlením svahu, po němž nejezdí žádní lyžaři.

Mynář už nyní ve firmě jako spolumajitel oficiálně nefiguruje, svůj podíl podle serveru přepsal v roce 2013 na nynějšího starostu Osvětiman Aleše Pfeffera. Mynář i Pfeffer se k situaci odmítli vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…