Úřady Pilného a Marksové se nedohodly. Peníze pro zaměstnance v sociálních službách se tak krajům zatím nepošlou

09.08.2017 22:29

Ministerstva práce a financí se zatím neshodla na tom, zda je možné krajům poskytnout peníze z rezervy úřadu práce na dorovnání výdajů na růst výdělků v sociálních službách. O případném využití financí budou zástupci resortů ještě jednat. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Úřady Pilného a Marksové se nedohodly. Peníze pro zaměstnance v sociálních službách se tak krajům zatím nepošlou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kraje znovu požádaly ministerstvo práce o 822 milionů korun, které vydaly na zvýšení platů od loňského listopadu do konce června. O situaci v sociálních službách chtějí hejtmani a hejtmanky ve čtvrtek mluvit s prezidentem Milošem Zemanem.

„Ministerstva práce a financí nenalezla shodu na tom, jak legálně využít finanční prostředky úřadu práce na dofinancování zvýšení mezd v sociálních službách,“ uvedl Habáň. Podle něj by se záležitost měla vyjasnit při dalším jednání.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) před dvěma týdny po jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) o rozpočtu řekla, že rezervu by měl využít úřad práce, přesun jeho peněz jinam není prý obvyklý. Šéf státní pokladny dodal, že samosprávy získaly letos díky rozpočtovému určení daní navíc 8,5 miliardy korun, řadu výdajů by tedy měly pokrýt a nepřenášet je zpět na stát. Minulý týden po jednání se šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO) Pilný řekl, že přesunout peníze z rezervy úřadu práce je ale možné a bude záležet jen na rozhodnutí ministryně Marksové.

Úřad práce, který vyplácí sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti či příspěvky na péči, nespotřeboval přes čtyři miliardy korun. Podle plánů by tuto sumu měl využít příští rok, z pokladny resortu by tak mohl dostat méně.

Rozpočet ministerstva práce bude v roce 2018 napnutý. K nynějším povinným výdajům přibudou miliardové náklady na nová opatření, jako jsou otcovská dovolená, ošetřovatelské volno, vyšší nemocenská při delším stonání či dětské přídavky. Znovu se mají zvýšit i platy, a to buď od listopadu, nebo od ledna. Ministr financí několikrát zdůraznil, že padesátimiliardový schodek státní pokladny ale nebude možné překročit, takže resorty by měly své požadavky mírnit.

Výdělky v sociálních službách, které jsou podprůměrné, nařídila vláda výrazněji upravit letos od července. Krajům na to na druhé pololetí poskytla příspěvek 1,16 miliardy korun. Podle Vildumetzové tato suma na šest měsíců do konce roku stačit nebude. Chybí víc než třetina částky, kterou budou muset poskytnout krajské rozpočty, uvedla šéfka Asociace krajů. Opakovaně vyzvala ministerstvo práce, aby krajům dorovnalo výdaje na nařízené loňské přidání od listopadu do konce letošního června.

Marksová už dříve uvedla, že kraje letos dostaly rekordní dotace na sociální služby. I s příspěvkem 1,16 miliardy na červencový růst platů a mezd by měly podle zprávy pro vládu obdržet 10,43 miliardy. Loni to bylo celkem 9,19 miliardy. Ministryně i další politici či experti poukazují na to, že financování sociálních služeb je vícezdrojové a podílet by se na něm měly také kraje.

O navýšení výdělků v sociálních službách se chystají hejtmani ve čtvrtek mluvit s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Jednat chtějí i o růstu mezd řidičů či o příspěvku, který od července dostává část zdravotních sester. Kraje si na dopady vládních nařízení, která začínají platit uprostřed roku, stěžují. Jejich rozpočty s dodatečnými výdaji nepočítají. Žádají, aby se podobná opatření přijímala vždy k lednu následujícího roku a zahrnula se do rozpočtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…