Úřady už ví, jak vyklidit okupační kemp na Klárově

23.05.2012 14:21

Zatímco ParlamentníListy.cz ještě v úterý informovaly o tom, že protestnímu kempu na Klárově nehrozí zatím nějaký razantní zákrok ze strany úřadů či policie, situace se ve středu radikálně změnila. Potvrdily se obavy, jež aktivisté redakci přiznali - a to, že se hledá plán, jak právně správně aktivisty hnutí Occupy z Klárova dostat pryč. Ve středu s ním přišel úřad Prahy 1. Tábor by měl prý zmizet do konce května.

Úřady už ví, jak vyklidit okupační kemp na Klárově
Foto: skutecnademokracie.cz
Popisek: Podobně jako v jiných městech světa vyzývá tento leták: Occupy Prague

Vedení městské části Praha 1 chce problém s aktivisty tábořícími na pražském Klárově vyřešit do konce měsíce. Na dnešním jednání se na tom shodli zastupitelé. Podle radního Ivana Solila (ČSSD) buď bude proti organizátorům petiční akce zahájeno správní řízení, nebo na místě zasáhnou policejní jednotky, a to i "za použití donucovacích prostředků".

Jaký scénář nakonec nastane, nyní záleží na stanovisku Nejvyššího správního soudu, které si vyžádala policie. Hotové by mělo být do konce týdne. Sami zastupitelé se ale přiklánějí k druhé možnosti. Správní řízení je podle nich zdlouhavé, a tedy neefektivní.

Hnutí Okupujte (Occupy) prostranství na Malé Straně obývá už zhruba tři týdny. Původně měla tato petiční akce skončit 14. května. Pořadatelé ji ale nakonec prodloužili až do listopadu, což se nelíbí zastupitelům i tamním rezidentům. Účastníci akce podle nich zneužívají petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem dělají oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali. "Dle mého názoru zde jednoznačně dochází k porušování vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která mimo jiné zakazuje stanování, nocování i její poškozování a znečišťování," řekl Solil.

Během debaty z úst zastupitelů zazněly různé návrhy, jak nastalou situaci řešit, například od neustálé přítomnosti strážníků až po pravidelné kropení trávníku, na kterém aktivisté stanují. "Můžeme využít i petičního zákona samotného. V jeho znění totiž stojí, že výkon petičního zákona nesmí nikomu jinému působit újmu. Což je lehce prokazatelné," míní zastupitel Richard Bureš.

Dnešního jednání zastupitelů se zúčastnili i obyvatelé Klárova, kteří dokonce sepsali petici proti okupaci Klárova. "Jednal jsem s mnoha orgány, politiky, úředníky. Stále ale postrádám jakoukoliv razanci. Všichni shodně říkají, že je to problém, který je třeba hned řešit, ale pořád se nic neděje," stěžoval si Jan Jelínek, iniciátor petice. Obyvatelé Klárova i kolemjdoucí se podle něj denně potýkají s hlukem a zápachem z tábořiště, které nemá sociální zázemí a navíc se neustále rozrůstá. Kromě aktivistů jej podle Jelínka využívají i bezdomovci.

Aktivisté, kteří se inspirovali americkým hnutím Occupy Wall Street, chtějí v kempu zůstat co nejdéle. Na pravidelných sněmech diskutují o možnostech změny politické situace, pořádají přednášky a další akce.

Informace pochopitelně přece jen zaskočila organizátory hnutí Occupy Prague a SKutečné demokracie teď (SDT). Rozhodli se proto ve čtvrtek spolat novináře na tiskovou konferenci s účastníky kempu. Chtějí se tam prý pokusit uvést všechny dezinformace na pravou míru. Zároveň představí přítomným novinářům skutečný stav kempu, protože místo tiskové konference bude přímo u informačního altánu v protrstním kempu na Klárově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…