Urážet české děti? A dost! Kulhánek zve na popud Hamáčka britského velvyslanec „na kobereček“

01.10.2021 16:55

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek si v pondělí předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí po čtvrtečním fotbalovém utkání Sparty s problémovými Glasgow Rangers. Skotský poradce pro diverzitu si otevřel ústa a dostal od Hamáčka.

Urážet české děti? A dost! Kulhánek zve na popud Hamáčka britského velvyslanec „na kobereček“
Foto: Repro YouTube
Popisek: Glen Kamara viděl poslední zářijový den roku 2021 červenou kartu. Praha bouřila

„A dost! Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne. Předvolám si na pondělí britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit,” napsal ministr Jakub Kulhánek z ČSSD.

Kulhánek jednal bezpochyby na popud svého stranického šéfa Jana Hamáčka. Ten totiž na Twitteru odpovídal na výroky Marvina Bartleyho, poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu, který kritizoval chování dětí, které byly ve čtvrtek na Letné přítomny a měly podle skotské strany rasisticky bučet na hráče Rangers, především prý pak na Glena Kamaru.

„V žádném případě to není chyba dětí, které se chovají tak, jak je to naučili dospělí. Jakou mají šanci, když jsou ve stejném košíku se shnilým ovocem,“ napsal Bartley, tento velice důležitý poradce pro diverzitu.

„Nechutný útok na české děti a ČR obecně. Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů. Vyzval jsem Jakuba Kulhánka, aby si co nejdříve předvolal britského velvyslance a požadoval okamžité zastavení těchto útoků,“ kontroval ministr vnitra Hamáček.

Ve skotské společnosti i v médiích čtvrteční fotbalové utkání mezi Spartou a Glasgow Rangers vyvolalo další diskusi o rasismu. Pravděpodobně také proto, že skotský tým nebyl schopen zvítězit. Stadion Sparty, zaplněný deseti tisíci dětmi protože dospělí fanoušci kvůli údajnému rasismu v předchozím utkání s Monakem na Letnou nesměli, během utkání bučel na hostujícího záložníka Glena Kamaru, který na jaře letošního roku neprůkazně obvinil z rasismu slávistu Ondřeje Kúdelu. Kúdela následně od UEFA dostal přísný desetizápasový zákaz.

„Je naprosto neuvěřitelné, že musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti! Popisujete jejich chování nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. To je drzost,“ napsala na své webové stránky FC Sparta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…