Určitě budu premiérem do roku 2025, plánuje Andrej Babiš. Pak vystartoval na novinářku, ať ho neštve

16.02.2019 14:23

Předseda vlády Andrej Babiš v rozhovoru pro Deník.cz promluvil o svých ambicích do budoucna, které jsou nemalé. Ještě v roce 2017 přitom říkal, že pokud se stane premiérem, v politice po čtyřech letech skončí, ale teď to vypadá spíše naopak. „Premiérem chci určitě být do roku 2025,“ je rozhodnut Babiš, který bude bezpochyby opětovně zvolen předsedou hnutí ANO.

Určitě budu premiérem do roku 2025, plánuje Andrej Babiš. Pak vystartoval na novinářku, ať ho neštve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Národní koalice pro boj se suchem

Reportérku Deníku.cz zajímala důchodová reforma, zda by skutečně Babiš oprášil záměr Jiřího Rusnoka a druhý pilíř pro bezdětné udělal povinným. „Nic jsem neoprášil, jen jsem řekl, že se na ten projekt pana Rusnoka podívám. V Singapuru jsem se třeba dozvěděl, že z rozpočtu dávají na důchody pět procent, my pětatřicet,“ řekl s tím, že chodí, ptá se, přemýšlí a něco z toho vypadne.

Že by z toho vypadlo povinné spoření do druhého pilíře, to prý zatím na stole není. „Rusnok mi mimoděk řekl, že v roce 2004 v ING vypracoval studii k penzím, zajímalo mě to, mám to tady, ale ještě jsem to ani nečetl,“ odpověděl a dodal, že vše musí zvážit. „Já něco řeknu a vy to hned berete za bernou minci,“ rozčílil se.

Na to však repotérka oponovala, že je normální, aby premiérovo slovo mělo váhu že premiérovo slovo má váhu. „Neštvěte mě. Řekl jsem, že pan Rusnok měl nějaký projekt,“ zdůraznil. Vše si prý pořádně přečte a zváží až na dovolené. „To chodím po světě a rozhlížím se. Tradiční demokratické strany měly jet v 90. letech na stáž do zahraničí, aby se naučily budovat kapitalismus,“ podotkl.

Vzhledem k Babišovám ambicím padla i otázka, zda vyřeší své soudní stíhání, které by mohlo vše zhatit. O Čapím hnízdě už se ale premiér odmítl bavit. „Absolutně vylučuji, že bych jakkoli zasahoval do této kauzy a ovlivňoval šetření GIBS,“ zopakoval.

Reportérka podotkla, zda nikdy nejednal ani s žádným soudcem, jestii to nemá v plánu, zda se nákaza nerozšířila z Hradu i na Úřad vlády. „Děláte si ze mě legraci?“ nevěřil premiér a vysvětlil svou podrážděnou reakci na rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích, který mu vyměřil pokutu za střet zájmů.

„Všechny tradiční strany přišly a řekly, že Babiš má střet zájmů a musí dát svoji firmu pryč. Vymyslely tedy lex Babiš, a je to opět málo. Ať udělám cokoliv, vždy to bude špatně. Cílem není nic jiného než mě odstranit z politiky,“ trvá si na svém Babiš a dodává, že jeho třicet procent hlasů bere jiným moc a peníze.

Je podle něj navíc naprosto absurdní, že by tak komplikovaný právní případ mohli řešit úředníci v malé obci.  Připomněl, že postupoval vždy podle zákona a pravda je na jeho straně. „Piráti mě udali do Bruselu, protože chtěli přenést politický boj do evropských struktur. Tyhle debaty mě otravují a už se těším, až se jich zbavím,“ uvedl.

Rozhodně tím ale prý nemyslel, že by se jich přes všechny komplikace zbavil odchodem z vysoké politiky. Po příštích sněmovních volbách by chtěl být premiérem. „Ještě jedno volební období to dělat určitě chci. Myslel jsem si, že to půjde rychleji, ale jsem zvyklý věci dotahovat do konce. A důsledně,“ řekl jasně předseda vlády. 

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…