Úředníci a politici budou odpovědní za svá rozhodnutí. Zaplatí případnou škodu

20.11.2011 8:20

Stát ročně vyplatí stovky milionů korun za odškodnění kvůli chybám úředníků nebo za špatná rozhodnutí politiků. Ministerstvo financí peníze od viníků téměř nevymáhá, takže to platí daňoví poplatníci. Minulý rok stála pochybení úředníků kolem 300 milionů korun, v částce jsou zahrnuty i náklady na soudní spory a arbitráže. Změnit to chce poslanec TOP 09 Stanislav Polčák, píše server čt24.cz.

Úředníci a politici budou odpovědní za svá rozhodnutí. Zaplatí případnou škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Stát přitom škodu za chyby úředníků může vymáhat. "Součástí návrhu je pouze jednoduchá změna, která slovíčko 'může' nahrazuje povinností," vysvětluje podstatu změny Polčák.

Viníci se odvolávají na nejasnosti nebo tvrdí, že nenesou odpovědnost

V září 2011 rozhodl Nejvyšší soud (NS), že ministerstvo financí musí zaplatit straně SNK - Evropští demokraté 500 tisíc korun jako odškodnění za to, že jí za vlády ministrů Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vlastmila Tlustého (ODS) odmítlo vyplatit státní příspěvky za mandáty z komunálních voleb.

Tlustý tvrdí, že za záležitost nenese odpovědnost. Sobotka poukazuje na nejasnosti: "Nám neřekl jasně ani Ústavní soud, jakým způsobem má ministerstvo financí rozhodnout. Pouze nám řekl, že máme rozhodnout na základě správního řádu."

Za následky budou nově odpovědní konkrétní lidé

V budoucnu by měli za takové kauzy platit konkrétní lidé, kteří se dopustili chyby. Vedle politiků, úředníků by se to mělo týkat i policistů, exekutorů nebo zástupců daňové správy. Polčák tvrdí, že se to dotkne také těch úřadů, které „vydávají nezákonná úřední rozhodnutí".

Novela bude také vymezovat případy, kdy stát peníze vymáhat nebude.

Na návrhu se koalice nejspíš shodne s opozicí. "Politici už se nebudou moci schovávat za úředníky a úředníci za politiky," řekla serveru čt24.cz vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV). Jeronýmu Tejcovi (ČSSD) se líbí , že ti, kdo rozhodují, ponesou za své činy odpovědnost.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…