Úředníci si převzali žižkovskou Kliniku. No, převzali... Přečtěte si to raději sami

14.10.2016 14:29

Správa železniční dopravní cesty dnes oficiálně převzala budovu Autonomního sociálního centra Klinika v Praze. Dovnitř je však aktivisté, kteří ji neoprávněně obsadili, nepustili. Píše o tom server iHNed.cz.

Úředníci si převzali žižkovskou Kliniku. No, převzali... Přečtěte si to raději sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nápis namířený proti centru Klinika u výstupu ze stanice metra Hradčanská

SŽDC nyní podle serveru plánuje budovu zrekonstruovat a přestěhovat tam své oddělení geodézie. Podle aktivistů však měl převod na SŽDC zabránit tomu, aby budovu získal pražský magistrát. 

Původní text ZDE.

Úředníci se i dnes kvůli aktivistům do budovy nedostali, prohlédli si tak jen garáže a zahradu. „Do protokolu zapíšeme, že část objektu jsme nebyli schopni prohlédnout,“ uvedl novinářům mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Podle něj však prozatím úřad ani s aktivisty nejednal, neboť jejich součinnost nebyla součástí předání. Jakub Trnka z kolektivu Kliniky uvedl, že o další prohlídce jednají s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a jsou připraveni poskytnout součinnost. 

Aktivisté, kteří v budově jsou, tvrdí, že pro změnu užívání budovy pro potřeby SŽDC bude také potřebná změna územního plánu. „Nové využití může mít budova třeba až za čtyři nebo pět let,“ píše názor aktivistů server. Ti jsou v budově už od roku 2014. I přestože letos v březnu skončila smlouva a policie budovu vyklidila, aktivisté se tam vrátili a dál v ní provozují svůj program. Za své činy dostali již více než 150 tisíc korun pokuty, i přesto se však nadále s majetkovým úřadem soudí.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …