Ušetříme dvě stě milionů, ohlásil Havlíček ve sněmovně. ODS ale chtěla kvůli dopravě mimořádný bod jednání

11.02.2020 20:50

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) dnes na schůzi Poslanecké sněmovny oznámil, že zakázka na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky bude stát polovinu z původních 400 milionů korun, které ohlásil následně odvolaný Vladimír Kremlík (ANO).

Ušetříme dvě stě milionů, ohlásil Havlíček ve sněmovně. ODS ale chtěla kvůli dopravě mimořádný bod jednání
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Karel Havlíček při uvádění nového ministra dopravy

„Ta předběžná cena, kterou jsme odhadli, by mohla být někde na polovině,“ prohlásil Havlíček podle serveru Lidovky.cz. Do výsledné ceny se podle něj promítla i akce desítek dobrovolníků, kteří v lednu přes víkend zdarma vyvinuli informační systém, aby upozornili na předražené tendry u podobných zakázek.

Původní tendr byl oceněn na 401 milionů, což bylo podle odborníků výrazně předražené, navíc zakázka nevzešla z otevřeného tendru. To vedlo k odvolání Kremlíka, na jehož místo přišel ministr obchodu a průmyslu Havlíček.

Havlíček také potvrdil, že bylo podáno trestní oznámení kvůli příbuzenským propojením mezi pracovníky Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a společnosti, která původní zakázku připravovala.

Odvolaný Kremlík mezitím podal trestní oznámení kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun od advokáta Martina Janouška za ovlivnění zakázky na supervizora mýtného systému. Janoušek to odmítá a trestní oznámení Kremlíkovi vrátil. Zakázku na auditora mezitím Havlíček také zrušil a podle všeho ji svěří státnímu podniku Cendis.

ODS chtěla dnes prosadit mimořádný bod v jednání, který by se zabýval jak předraženou zakázkou na mýtné a podezření z úplatku pro Kremlíka, tak i protahující se opravou dálnice D1 nebo obchvatem kolem Prahy. Poslanci ANO ale návrh vetovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…