Ústavní právník: Když se Zeman rozhodne vyhodit Nečase...

04.02.2013 7:23

Právník Jan Kysela v Lidových novinách polemizuje s názorem svého kolegy Jana Kudrny, který připustil, že po změně způsobu prezidentské volby bude třeba uvažovat o nové rovnováze mezi prezidentem a vládou. Na základě toho Kudrna připustil možnost, o které se mluvilo v posledních dnech, že by prezident mohl o své vůli odvolat premiéra, a s ním celou vládu.

Ústavní právník: Když se Zeman rozhodne vyhodit Nečase...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Má Zeman jako první prezident v dějinách odvolat o své vůli vládu?

87%
13%
hlasovalo: 14128 lidí

Kysela k tomu namítá, že politické systémy se vymezují ne na základě textů Ústav, ale praxe. O to, zda ČR je parlamentní demokracií, se prý pochybovalo již předtím, než byla nastolena přímá volba, která podle Kudrny nastolila „novou rovnováhu“.

Důvodem byla silná osobnost prezidenta Václava Klause, který se zcela míjel s umírněným pojetím prezidenta v parlamentním systému. A když měl proti sobě slabého premiéra, třeba aférami zmítaného Stanislava Grosse, byl dominantním hráčem české politiky, bez ohledu na to, co se píše v Ústavě.

Aby prezident z vlastního rozhodnutí odvolal vládu, to dnes není možné ani ve Francii s přímo voleným prezidentem a systémem označovaným jako „poloprezidentský“. Pokud by se tak stalo, tak jen proto, že by silný prezident Miloš Zeman prosadil svou vůli proti slabému premiéru Nečasovi. Je klidně možné, že se naše země posune k poloprezidentskému systému. Ale to nezáleží na tom, co se píše v Ústavě, ale na síle osobnosti nového prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…