Ústavní soud je na pokraji kolapsu, varoval Zeman v Senátu

25.04.2013 10:41

Prezident Miloš Zeman již podruhé zavítal na půdu Senátu. Tentokrát proto, aby představil své kandidáty do Ústavního soudu, které navrhl a Senát dnes rozhoduje o jejich schválení. V projevu před zákonodárci uvedl, že Ústavní soud je na pokraji kolapsu a je třeba, aby tato možnost byla společnými silami prezidenta a senátorů odvrácena.

Ústavní soud je na pokraji kolapsu, varoval Zeman v Senátu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu v Senátu

„Svou účastí chci zdůraznit význam tohoto schvalování,“ uvedl Zeman v úvod svého vystoupení.

„Ústavní soud je na pokraji kolapsu,“ okomentoval současnou situaci v tribunálu, kterou je nezbytné řešit. ÚS totiž chybí tři soudci, v krátké době odejde čtvrtý a pokud by nebyli zvoleni noví členové, stal by se neusnášeníschopným.

Proto Zeman předložil Senátu čtyři kandidáty- soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou, někdejšího náměstka Nejvyšší státní zástupkyně Jaroslava Fenyka a profesory Jana Filipa a Vladimíra Sládečka. „Vycházel jsem z odborných konzultací s předsedou Ústavního soudu Rychetským, předsedou Nejvyššího správního soudu Baxou, předsedkyní NS paní Brožovu a nejvyšším státním zástupcem Zemanem,“ uvedl prezident, načež zavtipkoval, že s hlavou žalobců není v žádném příbuzenském vztahu.

Pak dodal, že podle stejných kritérií chce vybírat i další čtveřici kandidátů, kterou by chtěl senátorům předložit v červnu.  

 „Vybíral jsem podle kritérií odbornosti, publikační činnosti, akademických úspěchů, ale například i osobní statečnosti,“ vysvětlil svou volbu. Při té příležitosti ocenil jednoho z adeptů Ústavního soudu, kterého ale nechtěl jmenovat. „Chtěl bych ocenit toho kandidáta, který se postavil proti nejhanebnější aféře naší justice- kauze katarského prince, a projevil tak nevídanou osobní statečnost,“ řekl senátorům prezident.

„Snad společně splníme úkol stabilizovat tento důležitý orgán,“ řekl senátorům závěrem. „Věřím, že Vaše jednání bude důkazem dobré spolupráce mezi Senátem a prezidentem republiky,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…